Łosoś zapiekany pod serem
Łosoś to obok dorsza najlepsza z łatwo dostępnych w Polsce ryb do przyrządzania szybkich i smacznych dań. Łosoś zapiekany pod serem jest właśnie takim daniem. Podany z pyszną sałatką ze szparagów zasmakuje każdemu...
*Łosoś zapiekany pod serem*
- łosoś filet - 0,5 kg
- ser mozzarella - 150 g
- oliwa z oliwek
- masło
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- koperek
Łososia pozbawiamy skóry jeśli posiada i dzielimy na mniejsze wygodne do podania kawałki. Naczynie żaroodporne należy wysmarować oliwą. Możemy w nim teraz ułożyć kawałki łososia. Skrapiamy solidnie rybę sokiem z cytryny.
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Prószymy fileciki posiekanym drobno koperkiem i posypujemy bogato startą mozzarellą.
Na każdy kawałek tak przygotowanego do zapiekania łososia układamy kawałek masła. Zapiekamy rybę w temperaturze 200 stopni C. plus minus 20 minut.
Prosty i smaczny przepis. Polecam.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Usuń