CocoReklama

sobota, 3 marca 2018

Chleb z dynią

Dziś przepis na pyszny domowy chleb z dynią. Doskonały, prosty... Przepis zainspirowany przez Projekt Matka Polka, do której serdecznie zapraszamy. To pierwszy przepis na chleb na nowym blogu ale pojawi się tu jeszcze kilka w najbliższym czasie.

Chleb z dynią



*Chleb z dynią*
  • mąka orkiszowa razowa - 300 g
  • mąka pszenna - 150 g
  • letnia woda - 450 ml
  • drożdże instant - 7 g
  • otręby owsiane - 60 g
  • ziarna słonecznika - 100 g (i trochę na wierzch)
  • ziarna dyni - 50 g (i trochę na wierzch)
  • czarnuszka - 1 łyżeczka
  • sól - łyżka
  • cukier - łyżka
  • jajko
Łączymy suche składniki, które dokładnie mieszamy i dolewamy letniej wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce by drożdże troszkę nad ciastem popracowały. 20 minut powinno wystarczyć. Blaszkę 24x13x6 (dno + wysokość) smarujemy oliwą. Następnym razem użyjemy innej blaszki 22x9x8 by chleb był wyższy i bardziej przypominał kształtem chleby foremkowe w sklepach.


Wypełniamy blaszkę ciastem, nakrywamy ściereczką i odstawiamy znów do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach smarujemy wierzch przyszłego chleba rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika, dyni i czarnuszki. Można także posypać chleb gruboziarnistą solą.

Chleb z dynią



Pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy chleb na 5 minut mokrą ściereczką by skórka delikatnie zmiękła.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)