Pasztet z grzybami
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu więc przenoszę ze starego bloga poniższy przepis. Pasztet z grzybami to doskonały dodatek do świeżego chleba. Podany z chrzanem lub żurawiną pobudzał nasze kubki smakowe przed głównym daniem świątecznego śniadania.
*Pasztet z grzybami*
- łopatka wieprzowa - 80 dag
- surowy boczek - 30 gad
- wątróbka drobiowa - 30 dag
- pieczarki - 30 dag
- marchew - 3 sztuki (małe)
- pietruszka korzeń - 2 sztuki (małe)
- por - kawałek białej części
- cebula - 1 sztuka
- seler - kawałek
- liść laurowy - 3 sztuki
- pieprz czarny cały - 1 łyżeczka
- sól
- pieprz mielony
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
- jajko - 2 sztuki
- boczek wędzony cienkie plastry do położenia na pasztet
Mięsa (oprócz wątróbki) i warzywa (oprócz cebuli) zalewamy zimną wodą i zagotowujemy razem z liśćmi laurowymi, ziarnistym pieprzem i dwiema łyżeczkami soli. Gotujemy do miękkości.
Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie z pokrojonymi pieczarkami. Gdy się zrumienią dorzucamy na patelnię wątróbkę drobiową. Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ugotowane mięsa odstawiamy do ostygnięcia razem z marchwią, pietruszka i selerem. Mielimy wszystko w maszynce do mięsa dodając także przesmażoną wątróbkę z cebulką i pieczarkami. Wyrabiamy rękami masę doprawiając papryką i ziołami. Dodajemy jajka i ponownie wyrabiamy.
Foremki jednorazowe aluminiowe wypełniamy masą (jeżeli użyjemy zwykłej formy smarujemy ją najpierw oliwą i obsypujemy bułką tartą. Z podanego przepisu wychodzą dwie standardowe formy jednorazowe. Na wyłożoną masę układamy cienkie plastry wędzonego boczku. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz