Pasztet z grzybami

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu więc przenoszę ze starego bloga poniższy przepis.  Pasztet z grzybami to doskonały dodatek do świeżego chleba. Podany z chrzanem lub żurawiną pobudzał nasze kubki smakowe przed głównym daniem świątecznego śniadania.

Pasztet z grzybami



*Pasztet z grzybami*
  • łopatka wieprzowa - 80 dag
  • surowy boczek - 30 gad
  • wątróbka drobiowa - 30 dag
  • pieczarki - 30 dag
  • marchew - 3 sztuki (małe)
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki (małe)
  • por - kawałek białej części
  • cebula - 1 sztuka
  • seler - kawałek
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • pieprz czarny cały - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • jajko - 2 sztuki
  • boczek wędzony cienkie plastry do położenia na pasztet
Mięsa (oprócz wątróbki) i warzywa (oprócz cebuli) zalewamy zimną wodą i zagotowujemy razem z liśćmi laurowymi, ziarnistym pieprzem i dwiema łyżeczkami soli. Gotujemy do miękkości.

Pasztet z grzybami



Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie z pokrojonymi pieczarkami. Gdy się zrumienią dorzucamy na patelnię wątróbkę drobiową. Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Pasztet z grzybami



Ugotowane mięsa odstawiamy do ostygnięcia razem z marchwią, pietruszka i selerem. Mielimy wszystko w maszynce do mięsa dodając także przesmażoną wątróbkę z cebulką i pieczarkami. Wyrabiamy rękami masę doprawiając papryką i ziołami. Dodajemy jajka i ponownie wyrabiamy.

Pasztet z grzybami


Foremki jednorazowe aluminiowe wypełniamy masą (jeżeli użyjemy zwykłej formy smarujemy ją najpierw oliwą i obsypujemy bułką tartą. Z podanego przepisu wychodzą dwie standardowe formy jednorazowe. Na wyłożoną masę układamy cienkie plastry wędzonego boczku. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i 15 minut.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy