CocoReklama

środa, 17 stycznia 2018

Żeberka w miodzie

Poniższy przepis na żeberka na Smakerze odsłoniło ponad 75 tysięcy czytelników. Opublikowałem go na starym blogu w 2013 roku i nadal twierdzę, że to najlepsze żeberka jakie zawitały na nasz stół.

Żeberka w miodzie


*Żeberka w miodzie*
  • żeberka wieprzowe - 1,5kg
  • ketchup - 1 szklanka
  • olej - 3/4 szklanki
  • miód - 4 łyżki
  • sos sojowy ciemny - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • mieszanka chilli
  • pieprz
  • sól
Żeberka przygotowujemy dzień wcześniej. Konieczne jest zamarynowanie ich na całą noc. Mieszamy ketchup z olejem, sosem sojowym i miodem. Do marynaty dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę i roztarty czosnek. Doprawiamy mieszanką chilli. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Najwygodniejsze są takie gdzie pozostaną góra dwie kostki. Nacieramy mięso solidnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki.

Na drugi dzień mięso dusimy w rękawie w temperaturze 200 stopni godzinę lub półtorej. Można kilka łyżek marynaty dodać do rękawa. Pod koniec duszenia rozcinamy worek aby mięso się pięknie zarumieniło z wierzchu. Podane na rukoli w towarzystwie buraczków i ziemniaków staną się solidnym domowym obiadem.

Żeberka można także opiec na grillu podlewając co jakiś czas miodową marynatą i to byłby ideał. Niestety na grill musimy jeszcze kilka miesięcy zaczekać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)