Żeberka w miodzie
Poniższy przepis na żeberka na Smakerze odsłoniło ponad 75 tysięcy czytelników. Opublikowałem go na starym blogu w 2013 roku i nadal twierdzę, że to najlepsze żeberka jakie zawitały na nasz stół.
*Żeberka w miodzie*
- żeberka wieprzowe - 1,5kg
- ketchup - 1 szklanka
- olej - 3/4 szklanki
- miód - 4 łyżki
- sos sojowy ciemny - 2 łyżki
- czosnek - 4 ząbki
- cebula - 1 sztuka
- mieszanka chilli
- pieprz
- sól
Żeberka przygotowujemy dzień wcześniej. Konieczne jest zamarynowanie ich na całą noc. Mieszamy ketchup z olejem, sosem sojowym i miodem. Do marynaty dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę i roztarty czosnek. Doprawiamy mieszanką chilli. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Najwygodniejsze są takie gdzie pozostaną góra dwie kostki. Nacieramy mięso solidnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki.
Na drugi dzień mięso dusimy w rękawie w temperaturze 200 stopni godzinę lub półtorej. Można kilka łyżek marynaty dodać do rękawa. Pod koniec duszenia rozcinamy worek aby mięso się pięknie zarumieniło z wierzchu. Podane na rukoli w towarzystwie buraczków i ziemniaków staną się solidnym domowym obiadem.
Żeberka można także opiec na grillu podlewając co jakiś czas miodową marynatą i to byłby ideał. Niestety na grill musimy jeszcze kilka miesięcy zaczekać.
Komentarze
Prześlij komentarz