Pulpety w sosie koperkowym

Dobry pulpet nie jest zły. Pulpety w sosie koperkowym są bardzo dobre. To jeden z prostszych przepisów na podanie mięsa, a w dzisiejszym pędzącym na złamanie karku świecie im coś prostsze tym lepsze. Tak więc bez przydługich wstępów zapraszam na pyszne pulpeciki w gęstym sosie koperkowym.

Pulpety w sosie koperkowym


*Pulpety w sosie koperkowym*
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 80 dag
  • jajko
  • oregano świeże - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bułka tarta
  • olej
  • koperek - 2 pęczki
  • bulion - 1 litr
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 30% - 100ml
  • mąka do zagęszczenia
Zmielone mięso wyrabiamy z jajkiem doprawiamy solą, pieprzem i solidną porcją świeżego oregano. Formujemy niezbyt duże kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy je porządnie z każdej strony na odrobinie oleju.

W garnku podgotowujemy przygotowany wcześniej z porcji rosołowej bulion. Dodajemy posiekany drobno koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostało dodać zahartowaną śmietanę i gotujemy sos około 15 minut zagęszczając go w międzyczasie łyżką mąki lub piętką starego chleba. Na pięć minut przed końcem wrzucamy do niego pulpety by mogły się jeszcze poddusić.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy