Pulpety w sosie koperkowym
Dobry pulpet nie jest zły. Pulpety w sosie koperkowym są bardzo dobre. To jeden z prostszych przepisów na podanie mięsa, a w dzisiejszym pędzącym na złamanie karku świecie im coś prostsze tym lepsze. Tak więc bez przydługich wstępów zapraszam na pyszne pulpeciki w gęstym sosie koperkowym.
*Pulpety w sosie koperkowym*
- mięso mielone wieprzowo-wołowe - 80 dag
- jajko
- oregano świeże - 3 łyżki
- sól
- pieprz
- czosnek polski - 3 ząbki
- bułka tarta
- olej
- koperek - 2 pęczki
- bulion - 1 litr
- sól
- pieprz
- śmietana 30% - 100ml
- mąka do zagęszczenia
Zmielone mięso wyrabiamy z jajkiem doprawiamy solą, pieprzem i solidną porcją świeżego oregano. Formujemy niezbyt duże kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy je porządnie z każdej strony na odrobinie oleju.
W garnku podgotowujemy przygotowany wcześniej z porcji rosołowej bulion. Dodajemy posiekany drobno koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostało dodać zahartowaną śmietanę i gotujemy sos około 15 minut zagęszczając go w międzyczasie łyżką mąki lub piętką starego chleba. Na pięć minut przed końcem wrzucamy do niego pulpety by mogły się jeszcze poddusić.
Komentarze
Prześlij komentarz