CocoReklama

środa, 24 stycznia 2018

Roladki schabowe z marchewką

Tym razem delikatne roladki schabowe z duszoną marchewką i szynką szwarzwaldzką. Delicje na talerzu przygotowane w prosty sposób. Marchew ma w polskiej kuchni sporo zastosowań. Dziś marchew wystąpi jako wnętrze rozpływających się w ustach schabowych roladek.

Roladki schabowe z marchewką
 

*Roladki schabowe z marchewką*
  • schab wieprzowy - 80 dag
  • marchew - 70dag
  • cebula
  • śmietana 12% - 180g
  • szynka szwarzwaldzka
  • jajko
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • ziarna sezamu
  • bulion - 400ml
Schab kroimy w plastry i przy pomocy tłuczka rozbijamy je na cienkie płaty. Nacieramy rozbite mięso solą i pieprzem.

Roladki schabowe z marchewką


Na oliwie dusimy pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Doprawiamy warzywa solą oraz pieprzem, a gdy marchewka delikatnie zmięknie dolewamy śmietanę. Dusimy marchewkę jeszcze chwilę ale powinna być al'dente.

Roladki schabowe z marchewką


Na plastry schabu układamy cieniutko pokrojoną szynkę szwarzwaldzką. Spora łyżka masy marchewkowej i zwijamy schab w roladkę. Moczymy roladki w rozkłóconym jajku i obtaczamy w mieszance bułki tartej i ziaren sezamu. Można spiąć roladki wykałaczką ale jeśli dość mocno rozbiliśmy schab, ładnie się powinny w odpowiedniej formie utrzymać same.

Roladki schabowe z marchewką


Smażymy roladki na złoty kolor z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem uzyskanym podczas smażenia. Zalewamy naczynie bulionem i dusimy całość w piecu rozgrzanym do 180 stopni jakieś 15 minut. Roladki podane z mizerią i ziemniakami stanowiły przepyszny niedzielny obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)