Pierogi z serem
Przepis na pierogi z serem odtwarzam z poprzedniego bloga. Warto spróbować bo są pyszne, szczególnie z własnoręcznie przygotowanym sosem truskawkowym.
*Pierogi z serem*
- mąka pszenna - 30 dag
- mąka razowa - 20 dag
- olej - 2 łyżki
- gorąca woda - 300 ml
Łączymy przesiane mąki dodając olej i ostrożnie wlewając gorącą wodę. Mieszamy całość najpierw łyżką, a gdy ciasto się lekko ostudzi wyrabiamy je mocno rękami. Może sobie odpocząć pod ściereczką. Robimy w tym czasie serową masę:
- ser biały - 60 dag
- cukier waniliowy - 1 i 1/2 opakowania
- cukier trzcinowy (lub zwykły biały) - 2 łyżki
- żółtko
- aromat pomarańczowy - 1/2 małego opakowania
Ser mielimy w maszynce. Dodajemy cukier waniliowy, trzcinowy, żółtko, aromat i miksujemy całość. Wałkujemy ciasto na kilku milimetrowy płat, wycinamy kółka szklanką. Łyżeczką nakładamy na ciasto masę serową i zamykamy pieróg dociskając brzeg widelcem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia.
Pozostaje nam jedynie przygotowanie pysznego truskawkowego sosu, który uwieńczy dzieło.
- cukier trzcinowy - 2 łyżki
- truskawki - 30 dag
Na patelni rozsypujemy cukier i dodajemy truskawki. Można użyć zwykłego cukru - trzcinowy dodaje jednak ciekawy aromat. Truskawki puszczą sok który rozpuści cukier tworząc pyszny owocowy syrop. Całość podgotowujemy chwilę. Pyszna rzecz przypominająca o odległym jeszcze lecie.
Komentarze
Prześlij komentarz