Pączki z lukrem

Wbrew pozorom do Tłustego Czwartku już wcale nie tak daleko. Przepis na pączki z lukrem jest jak znalazł. Czas przegonić złą zimę kaloriami.
Pączki z lukrem

*Pączki*
  • mąka pszenna - 0,5 kg
  • margaryna - pół kostki
  • mleko - 3/4 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • drożdże - 70g
  • jajka - 4 sztuk
  • rum - 2 łyżki
  • powidła śliwkowe
  • olej
  • sól
  • cukier puder - 250g
  • aromat rumowy
  • 3 białka
Z zimowego snu musimy obudzić drożdże do pracy. Zalewamy je niewielką ilością letniego i osłodzonego łyżeczką cukru mleka. Odstawiamy miskę w okolicę pieca lub kaloryfera na kilkanaście minut. Jajko i 3 żółtka musimy utrzeć z jedną łyżką cukry. Do pojemnika przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy do niej po kolei - drożdże, cukier który nam został, utartą masę jajeczną, rozpuszczoną w rondelku i ostudzoną margarynę oraz resztę mleka.

Mieszamy ciasto doprawiając solą, rumem i odstawiamy do wyrośnięcia. Odrywamy kawałki ciasta robiąc z nich placuszki. Nakładamy na placek powidła śliwkowe zamykamy brzegi i delikatnie formujemy kulki. Można je delikatnie spłaszczyć. Tak zrobione pączki odstawiamy ponownie na kilka minut by drożdże zrobiły swoje. 

Pączki z lukrem


Smażymy pączki z obu stron na gorącym głębokim oleju lub smalcu. Pozostało jedynie zrobić lukier, którym udekorujemy pączki na Tłusty Czwartek. Z pomocą miksera ucieramy 3 białka z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy odrobinę rumowego aromatu. Ostudzone pączki maczamy w lukrze i pozwalamy mu się skrystalizować.

Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy