Pączki z lukrem
Wbrew pozorom do Tłustego Czwartku już wcale nie tak daleko. Przepis na pączki z lukrem jest jak znalazł. Czas przegonić złą zimę kaloriami.
*Pączki*
- mąka pszenna - 0,5 kg
- margaryna - pół kostki
- mleko - 3/4 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- drożdże - 70g
- jajka - 4 sztuk
- rum - 2 łyżki
- powidła śliwkowe
- olej
- sól
- cukier puder - 250g
- aromat rumowy
- 3 białka
Z zimowego snu musimy obudzić drożdże do pracy. Zalewamy je niewielką ilością letniego i osłodzonego łyżeczką cukru mleka. Odstawiamy miskę w okolicę pieca lub kaloryfera na kilkanaście minut. Jajko i 3 żółtka musimy utrzeć z jedną łyżką cukry. Do pojemnika przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy do niej po kolei - drożdże, cukier który nam został, utartą masę jajeczną, rozpuszczoną w rondelku i ostudzoną margarynę oraz resztę mleka.
Mieszamy ciasto doprawiając solą, rumem i odstawiamy do wyrośnięcia. Odrywamy kawałki ciasta robiąc z nich placuszki. Nakładamy na placek powidła śliwkowe zamykamy brzegi i delikatnie formujemy kulki. Można je delikatnie spłaszczyć. Tak zrobione pączki odstawiamy ponownie na kilka minut by drożdże zrobiły swoje.
Smażymy pączki z obu stron na gorącym głębokim oleju lub smalcu. Pozostało jedynie zrobić lukier, którym udekorujemy pączki na Tłusty Czwartek. Z pomocą miksera ucieramy 3 białka z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy odrobinę rumowego aromatu. Ostudzone pączki maczamy w lukrze i pozwalamy mu się skrystalizować.
Cudowne pączki:) Chętnie bym schrupała kilka sztuk:)))
OdpowiedzUsuńDo lutego już niedaleko ;)
Usuń