CocoReklama

piątek, 19 stycznia 2018

Tarta z truskawkami

Uwielbiam tarty na słodko. Tarta z truskawkami na budyniu należy do ulubionych. Zapraszam po przepis na tartę choć do sezonu truskawkowego jeszcze kilka miesięcy.


Tarta z truskawkami



*Tarta truskawkowa*
  • mąka pszenna - 25dag
  • cukier puder - 50g
  • masło - 15dag
  • jajko
  • mleko 300ml
  • jajka - 2szt (żółtka)
  • cukier - 80g
  • masło - 10dag
  • budyń waniliowy bez cukru
  • cytryna - połówka
  • truskawki - 30dag
  • galaretka pomarańczowa
  • mięta świeża
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kawałki 15 dag masła. Wyrabiamy ciasto szybko i intensywnie. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 45 do lodówki.

Po upływie tego czasu ciasto rozkładamy w formie do tarty. Nakłuwamy gęsto widelcem, przykrywamy ciasto folią aluminiową, na którą wsypujemy groch lub fasolę. Ciasto nie powinno nam dzięki temu pójść do góry podczas pieczenia. Wkładamy formę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową z grochem i pieczemy ciasto kolejne 15 minut.

Tarta z truskawkami

Z 300ml mleka odlewamy ćwierć kubka i wsypujemy do niego budyń. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Rozmieszany w kubku budyń wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko to robimy na zmniejszonym ogniu. Mieszamy intensywnie aż zgęstnieje i gasimy ogień. W kubeczku ucieramy żółtka, które łączymy z budyniem. Do ostudzonego budyniu wcieramy skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy 10dag masła i całość miksujemy.

Masę budyniową wykładamy na ostudzone ciasto. Układamy pokrojone truskawki, posypujemy całymi, drobnymi listkami mięty i zalewamy przygotowaną według przepisu z opakowania, już tężejącą galaretką pomarańczową. Tarta z truskawkami musi się już tylko schłodzić w lodówce aż galaretka stanie się sztywna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)