Sos śmietanowy na boczku

Gołąbki z ziemniakami, które prezentowałem w poprzednim wpisie udusiliśmy w sosie śmietanowym przygotowanym na pysznej wędzonce. Rewelacyjny smak sosu podkreślił walory tamtej pysznej potrawy z Podkarpacia. Sos nadaje się także do innych potraw jak choćby placki ziemniaczane.

Sos śmietanowy na boczku


*Sos śmietanowy*
  • boczek wędzony - 30dag
  • cebula - 3 sztuki
  • śmietana 30% - 100ml
  • woda - 600ml
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • maka pszenna
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju lub smalcu z pokrojoną w piórka cebulą. Gdy pojawią się chrupiące skwarki odlewamy nadmiar tłuszczu. W zamian dolewamy wody i całość zagotowujemy. Pod kilku minutach gotowania dolewamy zahartowaną śmietankę i doprawiamy sos majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sos śmietanowy na boczku


Sos można zagęścić na kilka sposobów. Na przykład przetrzeć do niego cebulę z sosu lub zamoczyć piętkę chleba. Można też zagęścić sos mąką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy