Sos śmietanowy na boczku
Gołąbki z ziemniakami, które prezentowałem w poprzednim wpisie udusiliśmy w sosie śmietanowym przygotowanym na pysznej wędzonce. Rewelacyjny smak sosu podkreślił walory tamtej pysznej potrawy z Podkarpacia. Sos nadaje się także do innych potraw jak choćby placki ziemniaczane.
*Sos śmietanowy*
- boczek wędzony - 30dag
- cebula - 3 sztuki
- śmietana 30% - 100ml
- woda - 600ml
- sól
- pieprz
- majeranek
- maka pszenna
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju lub smalcu z pokrojoną w piórka cebulą. Gdy pojawią się chrupiące skwarki odlewamy nadmiar tłuszczu. W zamian dolewamy wody i całość zagotowujemy. Pod kilku minutach gotowania dolewamy zahartowaną śmietankę i doprawiamy sos majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sos można zagęścić na kilka sposobów. Na przykład przetrzeć do niego cebulę z sosu lub zamoczyć piętkę chleba. Można też zagęścić sos mąką.
Pyszne :D
OdpowiedzUsuń