niedziela, 21 stycznia 2018

Galaretka z kurczakiem

Uwielbiam mięsne galaretki więc ucieszyłem się gdy w planach kulinarnych eksperymentów mojej żony znalazła się galaretka z kurczakiem. Delikatna i można nawet napisać dietetyczna. Tradycyjny śląski galert z wieprzowych nóżek jeszcze się na nowym blogu pojawi. Dzisiaj przepis na galaretkę z kurczaka na około 6 porcji.

Galaretka z kurczaka


*Galaretka z kurczaka*
  • pierś kurczaka - 40dag
  • jajko - 2 szt
  • marchew - 3 szt (mniejsze)
  • pietruszka korzeń - 2 szt (mniejsze)
  • seler korzeń - ćwiartka
  • cebula - 2 szt (małe)
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • kukurydza konserwowa - puszka 150g
  • groszek konserwowy - puszka 150g
  • pietruszka zielona
  • żelatyna 
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Z warzyw i kurczaka gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku  bulion drobiowy. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy zawartość z garnka i ostudzony ale ciepły bulion mieszamy z żelatyną w proporcjach 6 łyżeczek na 0,75 litra bulionu. 

Galaretka z kurczaka


Pierś kurczaka kroimy kostkę. Warzywa w plasterki, kostkę lub rozdrabniamy widelcem. Przelane zimną wodą salaterki wypełniamy warzywami, kukurydzą, groszkiem, mięsem i zieloną pietruszką. Można je tak jak my układać symetrycznie warstwami albo całość po prostu wymieszać i nakładać odpowiednie porcje. Salaterki zalewamy bulionem i odstawiamy do lodówki.

Na drugi dzień wystarczy miseczkę obrócić na talerzu, delikatnie postukać w boki i dno. Pyszna galaretka z kurczaka jest gotowa do konsumpcji z cytryną, octem winnym lub najzwyklejszym octem spirytusowym.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie galaretki, koniecznie warstwowe. Ja osobiście stosuję żelatynę doprawianą, bo samej trudno mi odpowiednio dosmaczyć. Dodatkowo za wierzch dodaję plasterek świeżego ogórka, którego zapach w galaretce przyprawia niemal o ślinotok. ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię śląski galert na wieprzowych nóżkach ale drobiowa galaretka też jest smaczna.

      Usuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)