Krewetki na ostro

Podobno krewetki to afrodyzjak. Poniższy przepis na krewetki na pewno rozpali kubki smakowe, a czy zmysły to już zależy od Was. 


Krewetki na ostro

*Krewetki na ostro*
  • krewetki tygrysie - 25 dag
  • czosnek - 4 ząbki
  • papryczka chili - 1 szt
  • pietruszka zielona - pół pęczka
  • olej
  • masło - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
Porządnie rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy na nim 2 ząbki posiekanego czosnku pilnując by się nie przypalił. Na patelnię teraz powinno trafić masło. Gdy się rozpuści dodajemy rozmrożone dokładnie i przyprawione solą oraz pieprzem krewetki. Obsmażamy je z każdej strony dodając połowę posiekanej natki pietruszki. Mieszamy dość często by się zrumieniły z każdej strony równomiernie.
Czas na ostre chili - pokrojona w drobne paseczki papryczka doda odpowiedniego smaku mięsistym krewetkom. Kolej na resztę posiekanej pietruszki i kolejne dwa ząbki czosnku. Dusimy krewetki jeszcze chwilę i podajemy przystrojone szczypiorkiem. Jedliśmy je z opiekaną ciabatą posmarowaną pietruszkowym pesto - smaczna przekąska na wieczór. Krewetki można skropić przed podaniem cytryną.

Krewetki na ostro


Uwaga - jeśli użyjecie świeżej, nieobranej krewetki nie zapomnijcie usunąć czarny przewód pokarmowy.

Komentarze

  1. bardzo prosty sposób. fajna propozycja. Osobiście uwielbiam krewetki przygotowany w prosty sposób aby wydobyć i podkreślić ich naturalny smak. mniaaam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy