Krewetki na ostro
Podobno krewetki to afrodyzjak. Poniższy przepis na krewetki na pewno rozpali kubki smakowe, a czy zmysły to już zależy od Was.
*Krewetki na ostro*
- krewetki tygrysie - 25 dag
- czosnek - 4 ząbki
- papryczka chili - 1 szt
- pietruszka zielona - pół pęczka
- olej
- masło - 2 łyżki
- sól
- pieprz
Porządnie rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy na nim 2 ząbki posiekanego czosnku pilnując by się nie przypalił. Na patelnię teraz powinno trafić masło. Gdy się rozpuści dodajemy rozmrożone dokładnie i przyprawione solą oraz pieprzem krewetki. Obsmażamy je z każdej strony dodając połowę posiekanej natki pietruszki. Mieszamy dość często by się zrumieniły z każdej strony równomiernie.
Czas na ostre chili - pokrojona w drobne paseczki papryczka doda odpowiedniego smaku mięsistym krewetkom. Kolej na resztę posiekanej pietruszki i kolejne dwa ząbki czosnku. Dusimy krewetki jeszcze chwilę i podajemy przystrojone szczypiorkiem. Jedliśmy je z opiekaną ciabatą posmarowaną pietruszkowym pesto - smaczna przekąska na wieczór. Krewetki można skropić przed podaniem cytryną.
Uwaga - jeśli użyjecie świeżej, nieobranej krewetki nie zapomnijcie usunąć czarny przewód pokarmowy.
bardzo prosty sposób. fajna propozycja. Osobiście uwielbiam krewetki przygotowany w prosty sposób aby wydobyć i podkreślić ich naturalny smak. mniaaam :)
OdpowiedzUsuńProste najczęściej znaczy najlepsze :)
Usuń