Ryż z warzywami
Dietetyczny dodatek do lekkich obiadów. Można się nim zajadać w zastępstwie suto okraszonych ziemniaczanych puree. Przepis na ryż z warzywami warto sobie zapisać. Co prawda zima nie pozwala jeszcze na szaleństwa w temacie świeżych warzyw ale z dostępnych w sklepach składników można spokojnie taki pożywny ryż przygotować.
*Ryż z warzywami* - porcja dla jednej osoby
- ryż brązowy - 30g
- cukinia - 10 dag
- papryka kolorowa - 10 dag
- cebula - 1 sztuka mała
- pieczarki 2 sztuki
- kurkuma
- tymianek
- sól
- pieprz
- łyżeczka oliwy
W diecie powinno się używać naturalnych odmian ryżu. Brązowy jest idealny, natomiast zwykły powszechny ryż długoziarnisty do wszelakich diet nie pasuje bo jego kaloryczność nie wiele się różni od najzwyklejszych ziemniaków, a wręcz ma ich często więcej.
Sposobów na tajenie ryżu jest kilka ale osobiście stosuję taki: 1 część ryżu - 2 części wrzącej wody. Ryż przed zalaniem wrzątkiem prażę w garnuszku z przyprawami. Gdy stanie się przeźroczysty zalewam wrzątkiem i zamykam garnek. Czas tajenia zależny jest od ilości płynu jaki musi ryż "wypić". Co jakiś czas zaglądam pod pokrywkę i mieszam ziarna dla pewności. Można też ryż w najzwyklejszy sposób ugotować w woreczku, a jego nadwyżkę zostawić na kolejny dzień do odsmażenia. Taki odsmażany ryż jest bardzo dobry.
Na łyżeczce oliwy obsmażamy pokrojone w kostkę i piórka warzywa. Gdy zmiękną dodajemy utajony ryż i doprawiamy całość kurkumą, tymiankiem, pieprzem i solą. Ryż z warzywami pozostawiamy na ogniu jeszcze chwilę by wszystkie smaki mogły się połączyć. Pychota i prostota.
Komentarze
Prześlij komentarz