Rolada jajeczna z makrelą
Jak już się objedliśmy kluskami to pora na coś fit. Rolada jajeczna z dodatkiem wędzonej makreli. Dietetycznie ale smacznie...
*Rolada jajeczna z makrelą*
- makrela - 1 szt
- papryka czerwona - 1szt
- ogórek kiszony - 1 szt
- czerwona cebula - pół sztuki
- jajka - 4 szt
- natka pietruszki - 1 łyżka
- koperek - 1 łyżka
- soda oczyszczona - pół łyżeczki
- bazylia - pół łyżeczki
- czosnek granulowany - pół łyżeczki
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- sól
Makrelę obieramy i usuwamy ości. Paprykę pieczemy w piekarniku aż skórka łatwo będzie odchodzić. Razem z innymi warzywami kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z mięsem ryby. Dodajemy natkę, koperek i mocno zagniatamy masę. Do smaku dodajemy sól i połowę łyżeczki papryki czerwonej mielonej.
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy doprawiając bazylią, papryką słodką (połową łyżeczki) i granulowanym czosnkiem. Do jajecznej masy dokładamy powoli mieszając pianę z białek. Blaszkę (dno: 32cm x 21cm x 6cm )wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na niego masę jajeczną i pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Należy uważać by tego nietypowego omletu nie zrumienić zbyt mocno. Musi być elastyczny by łatwo się zwinął w roladę.
Na jajecznym placku rozsmarowujemy makrelową pastę i zwijamy placek w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki. Roladę podajemy na zimno.
pyszna i sycąca przekąska. mniam!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam. Jest jeszcze jedna fajna fit rolada ze szpinakiem i łososiem. Muszę ją na starym blogu znaleźć i wrzucić tutaj bo warto. Robiliśmy ją w święta.
Usuń