Łosoś zapiekany w masełku koperkowym

Dietetyczny obiad. Łosoś zapiekany w folii z pysznymi grillowanymi warzywami i marchewkową surówką zagościł na  naszym stole. Dzwonki łososia kruszone sokiem z cytryny i zapiekane w masełku czosnkowo-koperkowym okazały się nie tylko dietetyczne ale i pyszne. 

Łosoś zapiekany w masełku koperkowym


*Łosoś zapiekany w masełku koperkowym* - porcja dla 4 osób
  • dzwonki łososia 0,5kg
  • masło - dwie łyżki
  • czosnek - dwa ząbki
  • koperek - czubata łyżka
  • cytryna
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukinia 40 dag
  • papryka czerwona - pół jednej sztuki
  • cebula mała
  • kilka pieczarek
Czosnek rozgniatamy do masła i dodajemy drobno posiekany koperek. Całość mieszamy na gładką masę. Dzwonki łososia myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Solidnie solimy i pieprzymy. Wszystkie dzwonki kropimy dokładnie sokiem z połówki cytryny. Odkładamy do lodówki na godzinę.

Na kawałkach folii aluminiowej układamy każdy kawałek ryby osobno. Na dzwonek przypada jedna łyżeczka masełka koperkowego, plaster cytryny i cebuli. Folię zawijamy w kopertkę i zapiekamy w piekarniku (opcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. 

Łosoś zapiekany w masełku koperkowym

Mamy czas na grillowanie warzyw. Wszystkie kroimy w odpowiednie kawałki lub paski i grillujemy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pod koniec możemy je doprawić szczyptą soli i pieprzu ale nie jest to konieczne. Specyficzne smaki poszczególnych warzyw w zupełności wystarczą do tego by były dobre i stały się doskonałym dodatkiem do ryby obok garści brązowego ryżu.

Komentarze

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłoby lepiej jak teraz patrzę na zdjęcie :) Pora chyba przygotowac danie jeszcze raz i zmienić zdjęcie na ładniejsze.

      Usuń

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy