Łosoś zapiekany w masełku koperkowym
Dietetyczny obiad. Łosoś zapiekany w folii z pysznymi grillowanymi warzywami i marchewkową surówką zagościł na naszym stole. Dzwonki łososia kruszone sokiem z cytryny i zapiekane w masełku czosnkowo-koperkowym okazały się nie tylko dietetyczne ale i pyszne.
*Łosoś zapiekany w masełku koperkowym* - porcja dla 4 osób
- dzwonki łososia 0,5kg
- masło - dwie łyżki
- czosnek - dwa ząbki
- koperek - czubata łyżka
- cytryna
- cebula
- sól
- pieprz
- cukinia 40 dag
- papryka czerwona - pół jednej sztuki
- cebula mała
- kilka pieczarek
Czosnek rozgniatamy do masła i dodajemy drobno posiekany koperek. Całość mieszamy na gładką masę. Dzwonki łososia myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Solidnie solimy i pieprzymy. Wszystkie dzwonki kropimy dokładnie sokiem z połówki cytryny. Odkładamy do lodówki na godzinę.
Na kawałkach folii aluminiowej układamy każdy kawałek ryby osobno. Na dzwonek przypada jedna łyżeczka masełka koperkowego, plaster cytryny i cebuli. Folię zawijamy w kopertkę i zapiekamy w piekarniku (opcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Mamy czas na grillowanie warzyw. Wszystkie kroimy w odpowiednie kawałki lub paski i grillujemy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pod koniec możemy je doprawić szczyptą soli i pieprzu ale nie jest to konieczne. Specyficzne smaki poszczególnych warzyw w zupełności wystarczą do tego by były dobre i stały się doskonałym dodatkiem do ryby obok garści brązowego ryżu.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMogłoby lepiej jak teraz patrzę na zdjęcie :) Pora chyba przygotowac danie jeszcze raz i zmienić zdjęcie na ładniejsze.
Usuń