Kluski leniwe
Przepis na kluski leniwe w wersji hard czyli jak to zrobić żeby się nie rozpadło ale żeby ziemniaków nie dodawać jak w tym przepisie na leniwe. Wychodzi na to, że poniższy przepis na leniwe zostanie zapisany w naszej familijnej kuchni na stałe. Wyszło pysznie. Nic się nie rozpadło i wszystkim smakowało.
*Kluski leniwe*
- ser biały półtłusty - 60 dag
- mąka pszenna - 2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- jajko - 1 sztuka
- sól - szczypta
Zagniatamy składniki na gładką masę wbijając jajko. Formujemy dłońmi wałek na stolnicy i tniemy po skosie podobnie jak w przepisie na kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia. Pamiętajcie jedynie by woda nie hulała, a kluski kilka razy przemieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Podane z masełkiem, bułeczką tartą i obsypane cukrem kluski leniwe mówią same za siebie.
Komentarze
Prześlij komentarz