poniedziałek, 1 października 2018

Kluski leniwe

Przepis na kluski leniwe w wersji hard czyli jak to zrobić żeby się nie rozpadło ale żeby ziemniaków nie dodawać jak w tym przepisie na leniwe. Wychodzi na to, że poniższy przepis na leniwe zostanie zapisany w naszej familijnej kuchni na stałe. Wyszło pysznie. Nic się nie rozpadło i wszystkim smakowało. 

Kluski leniwe



*Kluski leniwe*
  • ser biały półtłusty - 60 dag
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - szczypta

Zagniatamy składniki na gładką masę wbijając jajko. Formujemy dłońmi wałek na stolnicy i tniemy po skosie podobnie jak w przepisie na kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia. Pamiętajcie jedynie by woda nie hulała, a kluski kilka razy przemieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Kluski leniwe

Podane z masełkiem, bułeczką tartą i obsypane cukrem kluski leniwe mówią same za siebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)