poniedziałek, 1 października 2018

Papryka duszona

Papryka to jedno z bardziej aromatycznych warzyw znanych pod różnymi postaciami praktycznie na całym świecie. Duszona papryka to świetny dodatek do mięs i właśnie tak ją podamy.

Papryka duszona


*Papryka duszona*
  • papryka kolorowa - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ocet balsamiczny lub winny - półtora kieliszka (jakieś 40ml)
  • cukier - 2 łyżeczki
  • sól - pół łyżeczki
  • bazylia świeża lub suszona - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek
Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski. Cebulę siekamy w piórka. Podsmażamy jedno i drugie na patelni na odrobinie oliwy. Dodajemy sól, cukier i czekamy aż papryka puści soki. Po 5 minutach podsmażania wlewamy do papryki ocet i dusimy warzywa do miękkości dodając pod koniec posiekaną świeżą bazylię. Jeśli użyjemy suszonej można dodać ją wcześniej przetartą w dłoniach.

Papryka duszona


Tak przygotowaną paprykę podać możemy na przykład z kurczakiem:

*Pierś kurczaka w orzechowej panierce*
  • filet z kurczaka - 4 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • orzechy laskowe - 50 g
  • czosnek w płatkach lub granulowany - 1 łyżka
  • płatki owsiane - 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
Orzechy, płatki i czosnek wrzucamy do młynka i mielimy niezbyt drobno. Pierś rozbijamy tłuczkiem, nacieramy solą i pierzem. Moczymy mięso w rozbełtanych jajkach i panierujemy w przygotowanej mieszance zmielonych orzechów i płatków owsianych.

Pierś kurczaka w orzechach


Smażymy piersi na patelni z obu stron po kilka minut aż osiągną piękny złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)