Papryka duszona
Papryka to jedno z bardziej aromatycznych warzyw znanych pod różnymi postaciami praktycznie na całym świecie. Duszona papryka to świetny dodatek do mięs i właśnie tak ją podamy.
*Papryka duszona*
- papryka kolorowa - 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- ocet balsamiczny lub winny - półtora kieliszka (jakieś 40ml)
- cukier - 2 łyżeczki
- sól - pół łyżeczki
- bazylia świeża lub suszona - 1 łyżka
- oliwa z oliwek
Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski. Cebulę siekamy w piórka. Podsmażamy jedno i drugie na patelni na odrobinie oliwy. Dodajemy sól, cukier i czekamy aż papryka puści soki. Po 5 minutach podsmażania wlewamy do papryki ocet i dusimy warzywa do miękkości dodając pod koniec posiekaną świeżą bazylię. Jeśli użyjemy suszonej można dodać ją wcześniej przetartą w dłoniach.
Tak przygotowaną paprykę podać możemy na przykład z kurczakiem:
*Pierś kurczaka w orzechowej panierce*
- filet z kurczaka - 4 sztuki
- jajko - 2 sztuki
- orzechy laskowe - 50 g
- czosnek w płatkach lub granulowany - 1 łyżka
- płatki owsiane - 2 łyżki
- pieprz
- sól
Orzechy, płatki i czosnek wrzucamy do młynka i mielimy niezbyt drobno. Pierś rozbijamy tłuczkiem, nacieramy solą i pierzem. Moczymy mięso w rozbełtanych jajkach i panierujemy w przygotowanej mieszance zmielonych orzechów i płatków owsianych.
Smażymy piersi na patelni z obu stron po kilka minut aż osiągną piękny złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz