Klopsiki

Tylko i aż klopsiki. Prosty przepis na zamienienie łopatki wieprzowej w pyszne, soczyste i delikatne kotleciki mielone. Podane w doskonałym warzywnym sosie niewiele potrzebują by połechtać nasze podniebienia.

Klopsiki


*Klopsiki*
  • łopatka wieprzowa - 80 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • kajzerka - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • słodka papryka suszona - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • marchew - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • bulion - szklanka
  • masło
Mielimy mięso. Łączymy z posiekaną bardzo drobno cebulą, jajkiem i wymoczoną w wodzie kajzerką. Doprawiamy masę słodką papryką, solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Formujemy kuleczki lub większe kulki i obtaczamy w mące. Obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie lub roślinnym oleju.

Obraną i wymytą marchew oraz pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w pióra i wszystko podsmażamy na maśle. Zalewamy całość szklanką bulionu i redukujemy doprawiając solą oraz pieprzem. Do gęstniejącego sosu wkładamy klopsy i dusimy wszystko aż mięso będzie gotowe do spożycia. Podajemy klopsy z ryżem, ziemniakami puree lub w inny ulubiony przez Was sposób. Pyszne!

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy