Klopsiki
Tylko i aż klopsiki. Prosty przepis na zamienienie łopatki wieprzowej w pyszne, soczyste i delikatne kotleciki mielone. Podane w doskonałym warzywnym sosie niewiele potrzebują by połechtać nasze podniebienia.
*Klopsiki*
- łopatka wieprzowa - 80 dag
- cebula - 1 sztuka
- kajzerka - 1 sztuka
- jajko - 1 sztuka
- słodka papryka suszona - 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
- mąka
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka korzeń - 2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- bulion - szklanka
- masło
Mielimy mięso. Łączymy z posiekaną bardzo drobno cebulą, jajkiem i wymoczoną w wodzie kajzerką. Doprawiamy masę słodką papryką, solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Formujemy kuleczki lub większe kulki i obtaczamy w mące. Obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie lub roślinnym oleju.
Obraną i wymytą marchew oraz pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w pióra i wszystko podsmażamy na maśle. Zalewamy całość szklanką bulionu i redukujemy doprawiając solą oraz pieprzem. Do gęstniejącego sosu wkładamy klopsy i dusimy wszystko aż mięso będzie gotowe do spożycia. Podajemy klopsy z ryżem, ziemniakami puree lub w inny ulubiony przez Was sposób. Pyszne!
Komentarze
Prześlij komentarz