Pulpety drobiowe z warzywami

Poniższe pulpety drobiowe z warzywami spokojnie mogą stać się zamiennikiem kalorycznych obiadów nie tylko od wielkiego dzwonu ale i na co dzień. Delikatne, soczyste i przede wszystkim smaczne. W końcu dietetyczne jedzenie nie musi być fuj...

Pulpety drobiowe z warzywami


*Pulpety drobiowe z warzywami*
  • filety kurczaka zmielone - 40 dag
  • jajko - 1 sztuka
  • płatki owsiane - 4 łyżki
  • marchewka - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • por - biała część - 1 sztuka
  • koperek - 3 łyżki posiekanego
  • sól
  • pieprz
  • słodka suszona papryka
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko i płatki owsiane. Dodajemy obrane i starte na tarce warzywa oraz posiekany bardzo drobno por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką. 3 łyżki posiekanego koperku i mieszamy całość na spójną masę. Formujemy z oderwanych kawałków pulpety. Z podanej ilości wyjdzie około 8 pulpetów. Wrzucamy je na osoloną wrzącą wodę.
Gotujemy pulpety kilka minut uważając by ich nie przegotować. Podajemy drobiowe pulpety na przykład z doskonałym ryżem przyrządzonym ze szpinakiem.

*Ryż ze szpinakiem*
  • ryż parboiled- 100g
  • szpinak świeży - 100g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
Ryż gotujemy. Jeśli masz ryż bez torebki - dodaj wody w stosunku 2:1 i pozwól mu ją wchłonąć na małym ogniu. Ryż będzie w sam raz.

Pulpety drobiowe z warzywami


Na patelni podgrzewamy oliwę lub olej. Podsmażamy posiekany czosnek, który następnie mieszamy z posiekanym szpinakiem. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy utajony ryż i całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
Oczywiście pulpety można podać także z jakimś pyszny sosem. Pomidorowym, który znajdziecie w przepisie na gołąbki lub koperkowym ale to już wersja dla tych, którzy nie potrzebują pozbyć się nadwyżki niepotrzebnych kilogramów.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy