Zupa szpinakowa z kaszą jaglaną
Szpinak podawaliśmy już w różnej wersji. Brakowało w sumie nam chyba tylko zupy. Z kaszą jaglaną stworzyła się nam doskonała zupa szpinakowa więc możemy ją dołożyć do naszej szpinakowej kolekcji.
*Zupa szpinakowa z kasza jaglaną*
- szpinak świeży - pęczek
- marchew młoda - 2 sztuki
- czosnek polski - 3 ząbki
- bulion - 1,5 litra
- kasza jaglana - 100 g
- śmietana do zup - 100 ml
- sól
- pieprz
- masło
- koperek
W garnku na maśle rumienimy posiekany czosnek dodając po chwili pokrojoną w talarki młodą marchew i rozdrobniony szpinak. Zalewamy miękki szpinak bulionem (warzywny lub mięsny jak kto woli). Gdy wywar się zagotuje skręcamy ogień na mniejszy, dorzucamy kaszę jaglaną. Ugotowana kasza pozwoli nam dodać już tylko śmietanę i całą zupę doprawić. Podajemy posypaną koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz