Zupa krem z selera
Seler jest dobrze znanym w Polsce aromatycznym warzywem. Jego korzeń znajdziemy w każdym najprostszym zestawie włoszczyzny. Pyszne sałatki z jego konserwowym lub naturalnym udziałem stanowią kulinarną ozdobę każdej domowej imprezy. Swego czasu sałatka z selerem konserwowym była bardzo popularnym wpisem na blogu. W każdy przedświąteczny dzień mieliśmy kilkuset gości poszukujących przepisu na dobrą sałatkę z selerem. Tym razem podamy seler w postaci zupy kremu. Pyszna, aromatyczna i bardzo pożywna zupa z selera.
*Zupa krem z selera*
- seler korzeń - duża sztuka
- cebula
- ziemniaki - 2 sztuki
- mleko - 300ml
- bulion - 1,5 litra
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- oliwa lub olej
- sól
- pieprz
Obrany korzeń selera kroimy w kostkę. To samo należy zrobić z obranymi ziemniakami i cebulą. Wszystko obsmażamy na oliwie lub oleju. Rumieniące się warzywa zalewamy w garnku bulionem i mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki. Gotujemy zupę do miękkości warzyw. Całość wystarczy już tylko zmiksować lub zblendować.
Podajemy krem ozdobiony natką pietruszki i na przykład z parmezanowym chipsem.
Komentarze
Prześlij komentarz