Zupa krem z selera

Seler jest dobrze znanym w Polsce aromatycznym warzywem. Jego korzeń znajdziemy w każdym najprostszym zestawie włoszczyzny. Pyszne sałatki z jego konserwowym lub naturalnym udziałem stanowią kulinarną ozdobę każdej domowej imprezy. Swego czasu sałatka z selerem konserwowym była bardzo popularnym wpisem na  blogu. W każdy przedświąteczny dzień mieliśmy kilkuset gości poszukujących przepisu na dobrą sałatkę z selerem. Tym razem podamy seler w postaci zupy kremu. Pyszna, aromatyczna i bardzo pożywna zupa z selera.

Zupa krem z selera


*Zupa krem z selera*
  • seler korzeń - duża sztuka
  • cebula
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • mleko - 300ml
  • bulion - 1,5 litra
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz
Obrany korzeń selera kroimy w kostkę. To samo należy zrobić z obranymi ziemniakami i cebulą. Wszystko obsmażamy na oliwie lub oleju. Rumieniące się warzywa zalewamy w garnku bulionem i mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki. Gotujemy zupę do miękkości warzyw. Całość wystarczy już tylko zmiksować lub zblendować.

Zupa krem z selera

Podajemy krem ozdobiony natką pietruszki i na przykład z parmezanowym chipsem.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy