Deser jogurtowy z czekoladą

Czasami trzeba sobie osłodzić życie. Deser jogurtowy z czekoladą, który znajdziecie poniżej może spałaszować nawet osoba będąca na diecie. 

Deser jogurtowy z czekoladą


*Deser jogurtowy z czekoladą*
  • jogurt gęsty - 40 dag
  • mandarynki - 5 sztuk
  • granat - 1 sztuka
  • gorzka czekolada - tabliczka (procentowość kakao wedle uznania)
  • miód - 1 łyżka
  • mięta do ozdoby
Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Granat tniemy na pół i łyżką wydłubujemy jego pyszne nasionka. Połówkę granatu mocno dojrzałego wystarczy nad miską dobrze od opukać drewnianą łyżką, a ziarenka same wyskoczą. Jogurt mieszamy z miodem. Zwróćcie uwagę na składniki gęstego jogurtu. Producenci często pchają do zwykłego mleko w proszku by w ten sposób go zagęścić. Bez problemu jednak można znaleźć na rynku gęste jogurty bez mlecznego proszku. 

Dla ciekawskich - mleko w proszku dodaje się po to by zaoszczędzić na jakości mleka, z którego zrobiono jogurt. Im tłustsze, mniej wodniste (czyt. droższe) mleko tym łatwiej zrobić jogurt bez niepotrzebnego choć prawnie dozwolonego dodatku.

Czekoladę należy rozpuścić w gorącej kąpieli. Do metalowej miseczki rozkruszamy czekoladę i ustawiamy ją w garnku tuż nad gotującą się wodą. Czekolada po chwili stanie się płynna. W deserowej szklance lub pucharku układamy owoce, polewamy je schłodzonym jogurtem, następnie czekoladą. Kolejna warstwa owoców, jogurtu, czekolady i na koniec dekorujemy przygotowany deser owocami, listkiem mięty i startą czekoladą. Konsumujemy ze smakiem zanim czekolada znowu stężeje.
...
PS ... deser na zdjęciu nie ma cząstek granatu. Młody nie lubi nowości i jego porcja go nie miała. Do zdjęcia najlepiej jego pucharek pasował.

Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy