Deser jogurtowy z czekoladą
Czasami trzeba sobie osłodzić życie. Deser jogurtowy z czekoladą, który znajdziecie poniżej może spałaszować nawet osoba będąca na diecie.
*Deser jogurtowy z czekoladą*
- jogurt gęsty - 40 dag
- mandarynki - 5 sztuk
- granat - 1 sztuka
- gorzka czekolada - tabliczka (procentowość kakao wedle uznania)
- miód - 1 łyżka
- mięta do ozdoby
Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Granat tniemy na pół i łyżką wydłubujemy jego pyszne nasionka. Połówkę granatu mocno dojrzałego wystarczy nad miską dobrze od opukać drewnianą łyżką, a ziarenka same wyskoczą. Jogurt mieszamy z miodem. Zwróćcie uwagę na składniki gęstego jogurtu. Producenci często pchają do zwykłego mleko w proszku by w ten sposób go zagęścić. Bez problemu jednak można znaleźć na rynku gęste jogurty bez mlecznego proszku.
Dla ciekawskich - mleko w proszku dodaje się po to by zaoszczędzić na jakości mleka, z którego zrobiono jogurt. Im tłustsze, mniej wodniste (czyt. droższe) mleko tym łatwiej zrobić jogurt bez niepotrzebnego choć prawnie dozwolonego dodatku.
Czekoladę należy rozpuścić w gorącej kąpieli. Do metalowej miseczki rozkruszamy czekoladę i ustawiamy ją w garnku tuż nad gotującą się wodą. Czekolada po chwili stanie się płynna. W deserowej szklance lub pucharku układamy owoce, polewamy je schłodzonym jogurtem, następnie czekoladą. Kolejna warstwa owoców, jogurtu, czekolady i na koniec dekorujemy przygotowany deser owocami, listkiem mięty i startą czekoladą. Konsumujemy ze smakiem zanim czekolada znowu stężeje.
...
PS ... deser na zdjęciu nie ma cząstek granatu. Młody nie lubi nowości i jego porcja go nie miała. Do zdjęcia najlepiej jego pucharek pasował.
ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń...i smaczny ;)
Usuń