Penne z sosem pomidorowym
Szybkie życie, szybkie dania, szybka kuchnia. Fast food ze smakiem czyli penne z sosem pomidorowym. Łatwe w przygotowaniu danie na szybki obiad między jednym spotkaniem biznesowym, a drugim...
*Penne z sosem pomidorowym*
- makaron penne - 300 g
- przecier pomidorowy - 500ml (lub pomidorowa passata)
- filet z kurczaka - 300 g
- cebula - 1 sztuka
- czosnek polski - 2 ząbki
- bazylia
- sól
- pieprz
- cukier
- oliwa z oliwek
- ser żółty
Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso kurczaka drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Smażymy całość chwilę i dodajemy pomidorowy, gęsty przecier lub popularne ostatnio passaty.
Dusimy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i suszoną bazylią przetartą w dłoniach (ewentualnie posiekana świeża). Dusimy jeszcze 5 minut i podajemy z odsączonym z wody, ugotowanym al dente makaronem. Wierzch dania prószymy startym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz