CocoReklama

piątek, 28 grudnia 2018

Kluski leniwe z ziemniakami

Kopytka czy leniwe? Ja zawsze wybierałem kopytka ale dziś wybierały dzieci i na stole pojawiły się pyszne kluski leniwe. Przepis praktykowany w naszych domach od lat. Kluski leniwe z dodatkiem gotowanych ziemniaków, okraszone masełkiem, bułką tartą i odrobiną cukru. Niebo w gębie!

Kluski leniwe z ziemniakami


Znajdziesz na blogu też przepis na leniwe bez ziemniaków. 

*Kluski leniwe z ziemniakami*
  • ziemniaki - 1 kg nieobranych
  • ser biały półtłusty - pół kilograma
  • mąka pszenna - 25 dag + do podsypania
  • masło
  • bułka tarta
  • cukier

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce razem z białym serem. Dosypujemy powoli mąkę wyrabiając ciasto. Ze spójnej masy odrywamy kawałek i robimy z niego wałek. Leniwe kluski odkrawamy nożem na ukos jak kopytka. Gotujemy kluseczki w osolonej ale niehulającej wodzie mieszając drewnianą łyżką. Od wypłynięcia jakieś 2 lub 3 minutki.

Kluski leniwe z ziemniakami


Podajemy kluski leniwe ze zrumienioną na masełku bułką tartą i posypane cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)