Postny krem z podgrzybków na wigilię
Jak co roku co prawda na wigilijny stół zawita pewnie czerwony, postny barszcz zrobiony na własnym zakwasie ale można czasami podać coś innego. Polecamy przepis na krem z podgrzybków. Okazał się pyszną postną zupą więc w przyszłym roku to pewnie taki krem rozpocznie wigilijną wieczerzę.
*Krem z podgrzybków*
- świeże podgrzybki - 40 dag
- śmietanka 30% - 100ml
- bulion warzywny - 1,5 litra
- makaron razowy - 20 dag
- sól
- pieprz
W bulionie warzywnym gotujemy świeże lub mrożone podgrzybki. Gdy zmiękną wyciągamy je z garnka i blendujemy. Dolewamy do nich bulion aż uzyskamy żądaną gęstość kremu. Doprawiamy zupę solą i pieprzem i zagęszczamy śmietaną. W między czasie gotujemy makaron. Mogą to być łazanki ale my sobie zrobiliśmy razowe świderki.
Komentarze
Prześlij komentarz