Postny krem z podgrzybków na wigilię

Jak co roku co prawda na wigilijny stół zawita pewnie czerwony, postny barszcz zrobiony na własnym zakwasie ale można czasami podać coś innego. Polecamy przepis na krem z podgrzybków. Okazał się pyszną postną zupą więc w przyszłym roku to pewnie taki krem rozpocznie wigilijną wieczerzę.


Postny krem z podgrzybków


*Krem z podgrzybków*
  • świeże podgrzybki - 40 dag
  • śmietanka 30% - 100ml
  • bulion warzywny - 1,5 litra
  • makaron razowy - 20 dag
  • sól
  • pieprz
W bulionie warzywnym gotujemy świeże lub mrożone podgrzybki. Gdy zmiękną wyciągamy je z garnka i blendujemy. Dolewamy do nich bulion aż uzyskamy żądaną gęstość kremu. Doprawiamy zupę solą i pieprzem i zagęszczamy śmietaną. W między czasie gotujemy makaron. Mogą to być łazanki ale my sobie zrobiliśmy razowe świderki.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy