Uszka na wigilię
Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez barszczu z uszkami. Uszka z grzybami i kapustą to mój ulubiony początek wigilijnej wieczerzy. Tradycyjne polskie postne uszka wigilijne są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu zrobionego na domowym zakwasie.
*Uszka z grzybami i kapustą*
- kapusta kiszona - 1/2 kg
- grzyby suszone - 50 g
- cebula - 2 sztuki
- masło
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- 60 dag mąki pszennej
- 300 ml gorącej wody
- olej - 3 łyżki
Grzyby moczymy dzień wcześniej w zimnej wodzie. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z kilkoma listkami laurowymi i ziarenkami angielskiego ziela. Grzyby kroimy w drobne kawałki i razem z cebulą bardzo drobno posiekaną smażymy przez chwilę na maśle. Miękką kapustę odcedzamy z garnka i mieszamy z grzybami. Doprawiamy farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy do niej olej. Wyrabiając powoli łyżką ciasto dolewamy gorącej (nie wrzątek) wody. Gdy temperatura ciasta opadnie wyrabiamy je już ręcznie aż stanie się elastyczne i nieklejące. Ciasto należy rozwałkować na płat grubości kilku milimetrów.
Kroimy ciasto w miarę równe kwadraty. Na każdy z nich łyżeczką nakładamy farsz. Składamy kwadrat ciasta w trójkąt i zawijamy na palcu jego dwa rogi tworząc pierożek kształtem przypominający ucho. Nasze jak widzicie przypominają trochę uszy elfów z Władcy Pierścieni Tolkiena...
Gotowe pierożki układamy na blacie wcześniej posypanym mąką. Zrobione uszko powinny chwilę odpocząć pod lnianą ściereczką. Uszka gotujemy w osolonej i niehulającej wodzie około 3 minut od wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz