Zakwas na barszcz wigilijny

Nadchodzi kolejna wigilia. Z tego też powodu na blog trafi stary, prosty przepis na zakwas. Postny barszcz z uszkami to tradycyjne polskie danie wigilijne. Wbrew reklamom znanej firmy produkującej zupy w proszku powinniśmy go robić tradycyjnie, po polsku ...z zakwasu. 


Zakwas buraczany na barszcz wigilijny


*Zakwas buraczany*
  • buraki - 1,5 kg
  • woda - 1,5 litra
  • czosnek polski - 6 ząbków
  • sól - 1,5 łyżeczki
Buraki obieramy cienko i kroimy w wygodne dla pakowania w słoiki kawałki (plastry). Osoloną wodę należy przegotować i ostudzić. Czosnek obrany ze skorupek kroimy na połówki ząbków. W wyparzonych, czystych słoikach układamy kawałki buraków i czosnku. Zalewamy całość wodą tak aby buraki nie wystawały ponad powierzchnię wody i zamykamy szczelnie słoik. Przydatne są takie słoiki jak widzicie na zdjęciu ale zwykły zakręcany pokrywką także spełni swoją rolę. Zakwas buraczany będzie się kisił około siedmiu dniu. Powinniśmy go raz w międzyczasie otworzyć i usunąć gromadzącą się na powierzchni brudną piankę. 

Celem przyspieszenia do 3-4 dni procesu kiszenia można użyć kawałka razowego chleba. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że musi to być prawdziwie razowy chleb. To co możemy  kupić w sklepach pod nazwą razowy, często koło razowego chleba nawet nie leżało na półce. Taki prawie razowy chleb może naszemu zakwasowi z buraków jedynie zaszkodzić więc lepiej sobie go darować i kisić bez. 


Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy