Zakwas na barszcz wigilijny
Nadchodzi kolejna wigilia. Z tego też powodu na blog trafi stary, prosty przepis na zakwas. Postny barszcz z uszkami to tradycyjne polskie danie wigilijne. Wbrew reklamom znanej firmy produkującej zupy w proszku powinniśmy go robić tradycyjnie, po polsku ...z zakwasu.
*Zakwas buraczany*
- buraki - 1,5 kg
- woda - 1,5 litra
- czosnek polski - 6 ząbków
- sól - 1,5 łyżeczki
Buraki obieramy cienko i kroimy w wygodne dla pakowania w słoiki kawałki (plastry). Osoloną wodę należy przegotować i ostudzić. Czosnek obrany ze skorupek kroimy na połówki ząbków. W wyparzonych, czystych słoikach układamy kawałki buraków i czosnku. Zalewamy całość wodą tak aby buraki nie wystawały ponad powierzchnię wody i zamykamy szczelnie słoik. Przydatne są takie słoiki jak widzicie na zdjęciu ale zwykły zakręcany pokrywką także spełni swoją rolę. Zakwas buraczany będzie się kisił około siedmiu dniu. Powinniśmy go raz w międzyczasie otworzyć i usunąć gromadzącą się na powierzchni brudną piankę.
Celem przyspieszenia do 3-4 dni procesu kiszenia można użyć kawałka razowego chleba. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że musi to być prawdziwie razowy chleb. To co możemy kupić w sklepach pod nazwą razowy, często koło razowego chleba nawet nie leżało na półce. Taki prawie razowy chleb może naszemu zakwasowi z buraków jedynie zaszkodzić więc lepiej sobie go darować i kisić bez.
Komentarze
Prześlij komentarz