Wigilijny barszcz z uszkami

Pyszny, prawdziwie postny, czerwony barszcz wigilijny z uszkami przygotowany na domowym zakwasie zachwycił nas kilka lat temu. Idealnie kwaskowy, ostry, pyszny. Zdjęcia nie oddadzą też koloru, który udało się uzyskać. Pyszny barszcz z domowymi uszkami.


Barszcz wigilijny z uszkami




*Barszcz wigilijny*
  • zakwas buraczany - 1 litr
  • bulion warzywny - 1,5 litra
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Z porcji warzyw (3 marchewki, 2 pietruszki, pół małego selera, kawałek pora, cebula) z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego gotujemy warzywny bulion. Będziemy potrzebować 1,5 litra bulionu na litr zakwasu. Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je z garnka. Bulion nie może hulać gdy wlejemy do niego zakwas. Gotujemy barszcz tak aby nie zaczął szaleć w garnku. Stracimy wtedy piękny kolor.

Barszcz wigilijny z uszkami


Doprawiamy barszcz sokiem z cytryny, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Musicie znaleźć swój własny balans smaków pysznego postnego wigilijnego barszczu z uszkami.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy