Wigilijny barszcz z uszkami
Pyszny, prawdziwie postny, czerwony barszcz wigilijny z uszkami przygotowany na domowym zakwasie zachwycił nas kilka lat temu. Idealnie kwaskowy, ostry, pyszny. Zdjęcia nie oddadzą też koloru, który udało się uzyskać. Pyszny barszcz z domowymi uszkami.
*Barszcz wigilijny*
- zakwas buraczany - 1 litr
- bulion warzywny - 1,5 litra
- cytryna
- sól
- pieprz
- cukier
- liść laurowy
- ziele angielskie
Z porcji warzyw (3 marchewki, 2 pietruszki, pół małego selera, kawałek pora, cebula) z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego gotujemy warzywny bulion. Będziemy potrzebować 1,5 litra bulionu na litr zakwasu. Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je z garnka. Bulion nie może hulać gdy wlejemy do niego zakwas. Gotujemy barszcz tak aby nie zaczął szaleć w garnku. Stracimy wtedy piękny kolor.
Doprawiamy barszcz sokiem z cytryny, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Musicie znaleźć swój własny balans smaków pysznego postnego wigilijnego barszczu z uszkami.
Komentarze
Prześlij komentarz