Zupa krem marchewkowo imbirowa - Thermomix
Zimne długie, jesienne wieczory? Nadchodzące mrozy zimy stulecia? Przepis na rozgrzewający krem marchewkowo imbirowy zabezpieczy Was na tą okoliczność. Nic tak nie pobudzi organizmu do aktywności jak ostry smak gorącej zupy.
*Krem marchewkowo imbirowy*
- imbir - korzeń 3 cm
- marchew - 700g
- ziemniaki - 200g
- rozmaryn - 2 łyżeczki
- czosnek polski - 2 ząbki
- suszone pomidory - 100g
- sok pomarańczowy - 200g
- oliwa - 30g
- bulion warzywny lub drobiowy - 750g
- sól
- pieprz
Wersja na thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy suszone pomidory, obrany ze skórki imbir, cebulę i czosnek. Miksujemy 4s/obr.5. Zgarniamy całość kopystką na dno naczynia.
Dodajemy oliwę i dusimy 2min/120 stopni/obr.1 Dorzucamy pokrojoną w kawałki marchew i ziemniaki. Miksujemy 6sek/obr.5
Dolewamy do naczynia bulion, sok pomarańczowy. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem i solą. Gotujemy 25min/100 stopni/obr.1 Po tym czasie należy zupę zmiksować na krem z pomocą ustawień: 30s/obr. stopniowo 4-8
Wersja tradycyjne gotowanie
Pomidory, cebulę, imbir i czosnek siekamy ręcznie drobno i podsmażamy w rondelku na oliwie. Marchew i ziemniak kroimy w małą kostkę i dorzucamy do rondelka.Zalewamy bulionem, sokiem pomarańczowym. Doprawiamy rozmarynem, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Całość miksujemy na krem.
Komentarze
Prześlij komentarz