Racuchy
Skoro opublikowałem przepis na kopytka, przepis na racuchy musiał się pojawić praktycznie od razu. To dwa najlepsze dania z dzieciństwa, które powodują, że przenoszę się w czasie. Do wizyt u moich już nieżyjących niestety babć ...do domowej konfitury, do słodkich jabłek z sadu i zapachu świeżego ciasta w kuchni...
*Racuchy*
- 2 szklanki mąki pszennej
- 400ml kefiru lub zsiadłego mleka
- 3 jajka
- sól
- cukier
- soda oczyszczona - łyżeczka
- olej
- 2 jabłka
- cukier puder
- ręcznik kuchenny papierowy
Przepis banalny nie zawierający praktycznie żadnych niespodzianek i koniecznych do wykonania tricków. Kefir bądź kwaśne mleko łączymy z przesianą przez sito mąką dodając w trakcie mieszania łyżeczkę sody, szczyptę soli i cukru. Pod koniec gdy już zwalczymy wszystkie mączne grudki dodajemy jajka. Całość miksujemy na gładką masę. Na sam koniec ucieramy do ciasta na największych oczkach tarki obrane jabłka. Z ciekawostek śląskiej kuchni tradycyjnej - do dziś popularne jest w śląskich kuchniach proste narzędzie do miksowania ciasta na racuchy lub naleśniki zwane fyrlok. W dzisiejszych czasach praca tym prostym drewnianym narzędziem jest może mało praktyczna ale swój urok posiada, a dzieciaki mają wesołą zabawę.
Racuchy smażymy z dwóch stron na patelni z odrobiną oleju. Po uzyskaniu odpowiedniego koloru przekładamy racuchy na papierowe ręczniki aby nadmiar tłuszczu został z nich usunięty. Podajemy domowe racuchy posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem powideł śliwkowych.
Jak już tak się rozmarzyłem o dawnych czasach gdy teraz ja 40 letni dorosły chłop, mąż i ojciec dwójki cudownych dzieciaków biegał w krótkich gatkach po osiedlu to spytam: kto z Was tęskni do przepysznego kwaśnego mleka, które można było zrobić z mleka dostarczanego przez mleczarzy pod samiuśkie drzwi? Takiego w dużych szklanych butelkach ze srebrnym kapselkiem ? Powiem szczerze - to jest chyba jedyna rzecz jakiej mi tak bardzo brakuje z PRLu słusznie minionego. Dwa dni na oknie i przepysznej jakości zimny, grudkowany płyn koił spragnione gardła po piłkarskich szaleństwach... ech... ...dzisiejsze kwaśne mleko produkowane w fabrycznych zbiornikach utraciło smak, aromat i historię...
Komentarze
Prześlij komentarz