Babka ziemniaczana
Dzisiejszy przepis dość luźno pochodzi od tradycyjnej żydowskiej potrawy zwanej kugel. Ziemniaczana babka z cebulką wypiekana w piecu z dodatkiem skwarek lub kaczego mięsa zadomowiła się także w polskiej kuchni. Babka ziemniaczana podana będzie z gęstą śmietaną.
*Babka ziemniaczana*
- 1kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 40dag chudego boczku
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- majeranek
- blaszka o wymiarach wewnętrznych 27x14x5 cm
Obrane i umyte dokładnie ziemniaki ścieramy razem z cebulą na drobnych oczkach tarki. Nadmiar powstałego przy tarciu płynu odlewamy. Do ziemniaczano-cebulowej masy wygniatamy ząbki czosnku i doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na chrupiące skwarki. Trafią one do ziemniaczanej masy razem z dwoma jajkami i mąką pszenną. Mąkę dosypujemy powoli dokładnie mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Blaszkę przygotowujemy smarując ją masłem. Wypełniamy ją ziemniaczaną masą i pieczemy około godziny w piecu rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Pod koniec pieczenia gdy wnętrze babki będzie dość suche przenosimy blaszkę na wyższy poziom pod grzałkę lub uruchamiamy wentylator, którego praca pięknie nam wierzchnią skórkę przypiecze. Dopieczenie babki sprawdzamy podobnie jak przy ciastach z pomocą drewnianego patyczka.
Blaszkę przygotowujemy smarując ją masłem. Wypełniamy ją ziemniaczaną masą i pieczemy około godziny w piecu rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Pod koniec pieczenia gdy wnętrze babki będzie dość suche przenosimy blaszkę na wyższy poziom pod grzałkę lub uruchamiamy wentylator, którego praca pięknie nam wierzchnią skórkę przypiecze. Dopieczenie babki sprawdzamy podobnie jak przy ciastach z pomocą drewnianego patyczka.
Babka ziemniaczana podawana jest na wiele sposobów. My zjedliśmy ją tylko z gęsta śmietaną bez zbędnych udziwnień.
Komentarze
Prześlij komentarz