CocoReklama

sobota, 18 listopada 2017

Placki z selera i cukinii

Dzisiejszy obiad to lekkie placki z selera i cukinii. Lubię ciekawe kombinacje w kuchni szczególnie gdy powodują, że poznajemy nowe smaki. Seler trafia w Polsce przeważnie do niedzielnego rosołu lub ewentualnie do sałatki z jabłkiem. Czy placki z selera mogą ucieszyć więc nasze kubki smakowe? Jak najbardziej. Szczególnie podane z sosem czosnkowym.



Placki z selera i cukinii

*Placki z selera i cukinii*
  • seler - 1 duży
  • cukinii - 1/2 dużej
  • marchewka - 1 sztuka
  • ziemniaki - 2 średnie ( ekstremalna wersja dietetyczna przewiduje bataty )
  • jajka - 2 sztuki
  • curry
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy 
  • bazylia świeża
  • koperek
  • spory pomidor

*Sos czosnkowy*
  • majonez domowy - 3 łyżki
  • jogurtu naturalnego - 6 łyżek
  • czosnek polski - 3 ząbki
Seler, cukinię, marchewkę i ziemniaki ścieramy na dużych oczkach tarki. Wbijamy do masy 2 jajka i doprawiamy solą, pieprzem i 1/4 łyżeczki curry. Mieszamy składniki dokładnie. Na teflonowej patelni przykrywamy dno olejem rzepakowym i smażymy placki do uzyskania złotego koloru. Dietetyczni ekstremiści mogą użyć tzw. wersji "na piekarnik". Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.



Placki rozkładamy na blaszce przykrytej posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Po uzyskanie złotego koloru przekładamy placek na drugą stronę.Placki podajemy udekorowane pomidorem, bazylią i koperkiem. 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)