Placki z selera i cukinii
Dzisiejszy obiad to lekkie placki z selera i cukinii.
Lubię ciekawe kombinacje w kuchni szczególnie gdy powodują, że
poznajemy nowe smaki. Seler trafia w Polsce przeważnie do niedzielnego
rosołu lub ewentualnie do sałatki z jabłkiem. Czy
placki z selera mogą ucieszyć więc nasze kubki smakowe? Jak
najbardziej. Szczególnie podane z sosem czosnkowym.
*Placki z selera i cukinii*
- seler - 1 duży
- cukinii - 1/2 dużej
- marchewka - 1 sztuka
- ziemniaki - 2 średnie ( ekstremalna wersja dietetyczna przewiduje bataty )
- jajka - 2 sztuki
- curry
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy
- bazylia świeża
- koperek
- spory pomidor
*Sos czosnkowy*
- majonez domowy - 3 łyżki
- jogurtu naturalnego - 6 łyżek
- czosnek polski - 3 ząbki
Seler,
cukinię, marchewkę i ziemniaki ścieramy na dużych oczkach tarki.
Wbijamy do masy 2 jajka i doprawiamy solą, pieprzem i 1/4 łyżeczki
curry. Mieszamy składniki dokładnie. Na teflonowej patelni przykrywamy
dno olejem rzepakowym i smażymy placki do uzyskania złotego koloru.
Dietetyczni ekstremiści mogą użyć tzw. wersji "na piekarnik". Piekarnik
rozgrzewamy do 200 stopni.
Placki rozkładamy na blaszce przykrytej posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Po uzyskanie złotego koloru przekładamy placek na drugą stronę.Placki podajemy udekorowane pomidorem, bazylią i koperkiem.
Placki rozkładamy na blaszce przykrytej posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Po uzyskanie złotego koloru przekładamy placek na drugą stronę.Placki podajemy udekorowane pomidorem, bazylią i koperkiem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz