Chłodnik
Chłodnik w listopadzie? ...oj tam oj tam ...przepis jak znalazł na ciepłe dni, które już ledwo za pół roku :)
Do przygotowania prostej i chłodzącej potrawy potrzebujemy:
*Chłodnik*
- Kefir - 400ml
 - Jogurt naturalny - 100ml
 - ogórki gruntowe - 4 sztuki
 - ogórki małosolne - 3 sztuki
 - rzodkiewki - 5 sztuk
 - pół pęczka szczypiorku
 - pół pęczka koperku
 - 2 ząbki czosnku
 - łyżka koncentratu lub soku buraczanego
 - sól
 - pieprz
 
Ogórki
 kroimy na drobną kostkę, a rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach tarki.
 Szczypiorek i koperek należy posiekać. Czosnek przeciskamy przez 
praskę. Wszystko wymieszać należy z jogurtem, kefirem i sokiem 
buraczanym. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki celem 
schłodzenia. Najlepszy jest na drugi dzień.
Chłodnik
 podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i na przykład z podsmażonymi 
delikatnie ziemniaczkami. Prosty i tani przepis na pyszne jedzenie. 
Życzymy smacznego. 


Komentarze
Prześlij komentarz