Chłodnik
Chłodnik w listopadzie? ...oj tam oj tam ...przepis jak znalazł na ciepłe dni, które już ledwo za pół roku :)
Do przygotowania prostej i chłodzącej potrawy potrzebujemy:
*Chłodnik*
- Kefir - 400ml
- Jogurt naturalny - 100ml
- ogórki gruntowe - 4 sztuki
- ogórki małosolne - 3 sztuki
- rzodkiewki - 5 sztuk
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu lub soku buraczanego
- sól
- pieprz
Ogórki
kroimy na drobną kostkę, a rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach tarki.
Szczypiorek i koperek należy posiekać. Czosnek przeciskamy przez
praskę. Wszystko wymieszać należy z jogurtem, kefirem i sokiem
buraczanym. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki celem
schłodzenia. Najlepszy jest na drugi dzień.
Chłodnik
podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i na przykład z podsmażonymi
delikatnie ziemniaczkami. Prosty i tani przepis na pyszne jedzenie.
Życzymy smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz