CocoReklama

środa, 22 listopada 2017

Sernik z brzoskwiniami

Z przepisu mojej teściowej sernik z brzoskwiniami był  pierwszym ciastem, które upiekłem specjalnie pod blog. Bez zbędnych wstępów i przydługich opisów przepis na sernik z brzoskwiniami.

Sernik z brzoskwiniami

*Składniki na ciasto*
  • 45 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • blaszka prostokątna o wymiarach dna: 32x21cm i wysokości 6cm
*Składniki na masę serową*
  • 25 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 1 kg sera białego
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • aromat cytrynowy
  • puszka brzoskwiń - obranych połówek
*Składniki na pianę*
  • 5 białek
  • 20 dag cukru
  • łyżka płaska mąki ziemniaczanej.
Ciasto: Składniki na ciasto łączymy na stolnicy i ugniatamy aż ciasto osiągnie spójną strukturę. Dzielimy uzyskaną masę na dwie nierówne części. Mniejsza część trafia do zamrażalnika by nabrała konsystencji zdatnej do starcia na tarce ręcznej. Można ją wymieszać z łyżeczką kakao. Tłuszczem pozostałym na papierze po kostce masła smarujemy blaszkę  i posypujemy tartą bułką tak by wypełniła całe dno i trochę brzegu. Na tak przygotowaną blachę wrzucamy większą część ciasta i rozprowadzamy ją po jej dnie.

Masa serowa: Ucieramy  masło z cukrem na puszystą masę.  Cukier musi się z masłem idealnie połączyć. Do masy maślanej dodajemy przemielony w maszynce ser biały i dorzucamy całe jajka.  Mieszając dodajemy cały jeden flakon aromatu cytrynowego - ewentualnie dodajemy po trochu sprawdzając smak. Dosypujemy dwa budynie i całość mieszamy w mikserze lub ręcznie.

Piana: Z białek jaj ubijamy trzepaczką lub mikserem pianę. Można dodać odrobinę soli, a białka powinny mieć pokojową temperaturę. . Ubijając pianę dodajemy powoli cukier, a praktycznie na koniec dosypujemy płaską łyżkę maki ziemniaczanej. Piana musi być w gęsta.
Pozostało nam połączyć składniki. Na wypełnioną ciastem blachę wylewamy masę serową. układamy na niej plasterki (nie przesadnie grube) brzoskwiń. Nakładamy na całość pianę bezową i ścieramy na ręcznej tarce na najgrubszych oczkach wyciągnięty z zamrażalnika kawałek ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto piecze się około godziny.


2 komentarze:

  1. Takie ciasta mogę jeść bez przerwy, niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak piszesz. Idą święta więc trzeba znowu zrobić :)

      Usuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)