CocoReklama

czwartek, 23 listopada 2017

Sos tzatziki

Grecki sos tzatziki pasuje do wielu potraw idealnie. Przygotowanie go nie jest trudne więc zróbmy to sami. Kupne sosy to morze chemii i sztucznych zapychaczy. Poniższy przepis Was od nich uwolni.

Sos tzatziki


*Sos Tzatziki*
  • 400g naturalnego jogurtu (gęsty grecki byłby idealny)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 2 ogórki zielone
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Zielone ogórki obieramy tniemy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy ogórki na tarce. Do naturalnego jogurtu dodajemy rozgniecionego czosnku. Czosnek nie może zdominować sosu więc dobieramy ząbków wprost proporcjonalnie do ich ostrości. Im lepszy czosnek tym mniej musimy go użyć. Do uzupełnionego smakiem czosnku jogurtu dodajemy utarte ogórki i sok z cytryny. Najpierw wyciskamy pierwszą połówkę, solimy i pieprzymy sos. Ewentualnie dodajemy kolejną porcję soku.  Całość uzupełniamy koperkiem i oliwą z oliwek.

Dzięki dniom greckim w naszych delikatesach mieliśmy możliwość zakupu dobrej greckie oliwy Lygourio Asklipiou produkowanej z oliwek Manaki. Powiem Wam że długo jej zapas w naszym domu chyba nie postoi bo dodaję ją do wszystkiego oprócz kawy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)