środa, 22 listopada 2017

Gołąbki w sosie pomidorowym

Chyba nie ma bardziej popularnego dania z liści kapusty jak gołąbki. Tradycyjne słowiańskie gołąbki w dzisiejszych czasach gotowania na pokaz, z trudno dostępnych lub bardzo drogich składników, są daniem wręcz idealnym do promocji. Czas odczarować mit gołąbka - hołubca dla biedoty. Kapusta jest warzywem zdrowym i smacznym, a potrawa z niej może stać się atrakcyjnym posiłkiem wartym naszej uwagi. Pomidorowy sos jedynie podkreśli walory smakowe polskiego kapuścianego gołąbka.

Gołąbki

Popularną w Polsce potrawę zrobimy z delikatnej i łatwej w przyrządzaniu kapusty włoskiej. Zaletą kapusty włoskiej jest przede wszystkim szybkość przygotowania jej liści do gołąbków.

*Gołąbki*
  • kapusta włoska - główka
  • mięso wieprzowe - 80 dag
  • ryż - 2 saszetki
  • cebula

*Sos pomidorowy*
  • cebula - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy lub gęsty sok przecierowy z pomidorów
  • 300ml warzywnego bulionu
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • ewentualnie śmietana do sosów
Dzień wcześniej gotujemy mięso wieprzowe pokrojone w kawałki odpowiedniej wielkości dla  maszynki do mielenia mięsa. Jeśli oczywiście posiadamy w zamrażalniku odpowiednią ilość gotowanego mięsa, odkładanych przy okazji gotowania niedzielnego rosołu, odpada nam ta część procesu przygotowywania gołąbków. Mięso mielimy w  maszynce i mieszamy z ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą gryczaną. Posiekaną drobno cebulkę smażymy na złoto i dodajemy do farszu. Przyprawiamy do smaku farsz solą i pieprzem.


Gołąbki


Z kapusty wycinamy głąb ostrym, cienkim i długim nożem. Gotujemy całą główkę w odpowiednio dużym garnku w osolonej wodzie. Odrobina cukru pozwoli zachować idealny zielony kolor liści. Gotujemy to jednak za duże słowo - włoska kapusta ma to do siebie, że wystarczy ją sparzyć wrzątkiem by liście nadawały się do spożycia. Stopniowo obieramy ją z liści, które osiągnęły odpowiednią miękkość.Wypełniamy liście farszem i zawijamy całość ostrożnie w gołąbki. 


Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i zalewamy do połowy wodą. Można na spód położyć kilka całych liści kapusty jeśli nam zostały aby potrawa nie przywarła do dna naczynia. Naczynie trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Całość powinna się jedynie wspólnie podgotować. 


W tym czasie na odrobinie oleju szklimy posiekaną cebulę. Dolewamy do niej 300ml bulionu warzywnego. Mieszając wywar dodajemy przecierowy sok pomidorowy lub koncentrat. Gotujemy całość aż cebula rozpadając się zagęści sos. Doprawiamy pieprzem, solą i bazylią. Jeśli sos wychodzi  zbyt rzadki możemy wspomóc się 3 łyżkami śmietany lub w ostateczności zasmażką z mąki ( 1 łyżka masła - 3 łyżki mąki na niej uprażone). Gołąbki podajemy z  pomidorowym sosem.


9 komentarzy:

  1. Ojej, ale narobiłam sobie smaka, uwielbiam gołąbki, a Twoje wyglądają przepysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za pierwszy komentarz na naszym nowym blogu :) Mam nadzieję że teraz się otworzy worek z komentarzami. One i dobrze wtglądają i dobrze smakują ;)

      Usuń
  2. Próbowałam raz zrobić gołąbki i mi nie wyszły :( a tak je lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę spróbować z naszego przepisu lub poczekać na nowy wpis z gołąbkami pieczonymi w piekarniku. Już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie to mięso wieprzowe kupiłeś? szkoda że niema jak wydrukować twój przepis ,będę robiła na święta !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwość wydruku dodana. Lewy dolny róg strony. Z tego co pamiętam to były z szynki ale i gulaszowe będzie dobre. Idealna będzie też wołowina z rosołu.

      Usuń
  5. z tym drukowaniem nie zauważyłam! i dzięki za info o mięsie ! będę robić na święta ! ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)