sobota, 18 listopada 2017

Tortilla z kurczakiem

Nic tak nie nadaje się na sobotni obiad jak szybka pszenna tortilla z kurczakiem i warzywami.  Podstawowy przepis na wykonanie domowej tortilli jest prosty ale efektowny na podniebieniu. Polecam szczególnie wielbicielom budkowego fast foodu. Poniższa tortilla jest o niebo lepsza, tańsza i zdrowsza.

przepis na domową tortillę



*Placki tortilla*
  • mąka pszenna - 300 g
  • sól - łyżeczka
  • olej - łyżka
  • woda - 150ml
*Farsz mięsny*
  • filety z kurczaka - 2 sztuki
  • Papryka słodka - 2 łyżeczki
  • Tymianek - 1 łyżeczka
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • zestaw innych ulubionych przypraw
  • mleko - 250ml
  • sól
  • pieprz
*Farsz warzywny*
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • papryka zielona
  • średni pomidor
  • rzodkiewka - 2 sztuki
  • ogórek zielony
  • ogórek małosolny
  • sałata lodowa
  • cebula 
  • koperek


*Sos czosnkowy*
  • Majonez domowy - 3 łyżki
  • Jogurt naturalny - 6 łyżek
  • Czosnek polski - 2 ząbki


Mięso kurczaka nacieramy solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką w proszku. Obsypujemy filety mieszanką przypraw, tymiankiem i oregano. Odkładamy mięso do miski i zalewamy całość mlekiem. Odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Po tym czasie mięso należy odsączyć z marynaty, pokroić na mniejsze kawałki  i piec na patelni do uzyskania złotego koloru. Składniki na sos należy dokładnie wymieszać dodając utarty lub ugnieciony czosnek. 


Składniki na placki tortilla mieszamy na stolnicy i ugniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy do wielkości pasującej do wnętrza posiadanej przez nas teflonowej patelni. Placki smażymy z jednej i z drugiej strony bez użycia tłuszczu.

Każdy placek kładziemy na kawałku folii aluminiowej. Układamy na nich przygotowane i pokrojone w kostkę lub plastry warzywa. Dodajemy kawałki mięsa i oblewamy sosem czosnkowym. Tortillę zwijamy w rulon korzystając z folii aluminiowej, która nam ją pięknie przytrzyma. Pozostało  jedynie dodać po łyżce sosu na wierzch tortilli, ozdobić koperkiem i pochłonąć  delektując się delikatnością ciasta, aromatem mięsa i chrupkością pysznych polskich warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)