Szynka duszona w warzywach
Zamiast tradycyjnego gulaszu, który już kiedyś na blogu prezentowaliśmy mieliśmy ostatnio ochotę na coś innego. Udusiliśmy więc szynkę wieprzową w warzywach. Było pysznie, warzywa doskonale pokreśliły smak wieprzowej szynki, a aromatyczny estragon zrobił swoje.
*Szynka duszona w warzywach*
- szynka b/k - 1 kg
- pomidory krojone - 400g (świeże lub z puszki)
- marchew - 4 średnie sztuki
- cebula - 4 sztuki
- czosnek polski - 2 ząbki
- sól
- pieprz
- estragon suszony
- kminek mielony
- bulion - szklanka
Mięso kroimy w większą kostkę lub mniejsze plastry. Przyprawiamy solidnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obtaczamy kawałki w mące i obsmażamy na łyżce oleju na rumiano. Przekładamy szynkę do naczynia żaroodpornego. Obraną marchew kroimy w słupki, a cebule w piórka. Warzywa musimy przesmażyć na pozostałym po mięsie tłuszczu. Wystarczy około 5 minut na sporym ogniu często całość mieszając.
Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa w żaroodpornym naczyniu. Czas na pomidory, estragon, kminek i pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawy nadadzą daniu odpowiednich aromatów, a pomidory puszczając sok stworzą z innymi warzywami pyszny słodko-kwaśny sos. Podlewamy całość bulionem i dusimy w piekarniku do miękkości warzyw i mięsa.
Piekarnik powinien być rozgrzany do 220 stopni, a czas duszenia oscyluje w okolicach 40 minut. Ważne jednak by warzyw nie przegotować bo mamy je w tym daniu czuć.
Powyższy przepis można dość łatwo modyfikować dodając swoje ulubione smaki i aromaty. Przypuszczam, że wersja na ostro... tak po azjatycku... podana z brązowym ryżem musi mieć swój urok. Może następnym razem jak się nam trafi ładny kawałek wieprzowej szynki skorzystamy z inspiracji kuchni Dalekiego Wschodu.
Dla lubiących mocne i intensywne smaki, na przykład kuchni wietnamskiej, polecam świetny program na Kuchnia+ "Luke Nguyen w Wietnamie" ... uwielbiam jego program ukazujący jak w prosty sposób można wyciągnąć z kawałka najzwyklejszego mięsa festiwal smaków i aromatów na podniebieniu.
Komentarze
Prześlij komentarz