Mielonka z szynki - szynkowar
Na starym blogu mieliśmy serię przepisów dla urządzenia o tajemniczej nazwie szynkowar. Sklep internetowy Tradismak zaproponował nam wtedy współpracę i przetestowanie wspomnianego wyżej narzędzia kuchennego. W naszym domu pojawił się szynkowar "Singiel" z bagnetowym termometrem i doskonałymi przyprawami. Postanowiłem serię przenieść na nowy blog tym bardziej, że trzeba będzie temat odświeżyć i zrobić kilka nowych domowych wędlin.
Na pierwszy ogień i dziewiczą próbę urządzenia wybraliśmy wtedy porządny kawałek szynki bez kości. Zrobiliśmy z niej pyszną i aromatyczną mielonkę, która uświetniła swoim smakiem świąteczne śniadanie w Dniu Niepodległości. Szynkowar sprawdził się doskonale. 70 dag doskonałej domowej wędliny przygotowanej w prosty i naturalny sposób.
Oto przepis na mielonkę z szynki:
*Mielonka z szynki*
- szynka wieprzowa - 60 dag
- udziec wołowy - 20 dag
- czosnek - 4 ząbki
- sól peklowa - 2 łyżeczki i troszkę
- żelatyna spożywcza - 3 łyżeczki
- przyprawa Szeherezada - 2 łyżeczki
W przyprawie przysłanej nam przez Tradismak znajdziemy: cebulę suszoną, paprykę, pieprz, jałowiec, kminek, czosnek, kolendrę, majeranek, tymianek i bazylię. Mocno aromatyczna mieszanka z naturalnych składników.
Mięso mielimy i dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek. Dodajemy do masy sól peklową, suchą żelatynę i przyprawy. Wyrabiamy wszystko na gładką mięsną masę. Wkładamy masę do szynkowaru, przykładamy praskę i zamykamy sprężyną dociskową. Odkładamy tak przygotowany szynkowar do lodówki na 24 godziny by sól peklowa mogła nad szyneczką popracować, a mięso przegryzło się z doskonałymi przyprawami.
Po upłynięciu doby wkładamy szynkowar do odpowiedniej wielkości garnka i zalewamy wodą pod rant urządzenia. Woda nie może zalać jego górnej części. Szynkowar nie powinien stać bezpośrednio na dnie garnka. Temperatura wewnątrz urządzenia nie będzie się wtedy rozkładać równomiernie i może zepsuć finalny produkt. Wystarczy pod szynkowar położyć na przykład ściereczkę lub odporną na temperaturę podkładkę.
Podgrzewamy wodę w garnku do temperatury 75 - 80 stopni Celcjusza i od tego momentu parzymy szynkę półtorej godziny pilnując by temperatura ani nie spadła ani nie podniosła się. Temperaturę wody łatwo mierzyć z pomocą użytecznego termometru, który możemy w sklepie Tradismak również zakupić. Przyda się nie tylko do wyrobów z szynkowara.
Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyjmujemy szynkowar z garnka i chłodzimy po zimną wodą. Ostudzony musi trafić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie usuwamy sprężynę dociskową i praskę, obracamy szynkowar do góry dnem i polewamy go wrzącą wodą. Domowej roboty wędlinka wypadnie nam wprost na talerz i jest gotowa do konsumpcji.
Komentarze
Prześlij komentarz