Kapusta młoda duszona
Stary dobry przepis na młodą kapustę od lat funkcjonujący w naszych rodzinnych domach. Młoda kapusta duszona z wędzonym boczkiem podana na gęsto. Doskonały dodatek do domowych rodzinnych obiadów.
*Młoda kapusta duszona*
- kapusta młoda - 1 główka
- boczek wędzony - 300 g
- koperek - pęczek
- cebula - 2 sztuki
- maka - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- śmietana słodka - 30%
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Kapustę młodą szatkujemy i rzucamy na osoloną, wrzącą wodę. Gotujemy ją z kilkoma liśćmi laurowymi i ziarnami angielskiego ziela przez około 5 minut. Boczek wędzony kroimy w kostkę i rumienimy na złoto z posiekaną cebulą. Łączymy obsmażony boczek i cebulę z odsączoną z wody kapustą.
Na maśle smażymy mąkę pszenną aż się zrumieni. Ściągamy ją wtedy z ognia i zalewamy śmietaną ciągle całość mieszając by nie zrobiły się grudki. Śmietany do mąki ma trafić na tyle by zasmażka stała się płynna ale gęsta. Przecieramy tak przygotowaną zasmażkę przez sitko do kapusty. Wystarczy już tylko posiekać do kapusty koperek i całość porządnie wymieszać. Doprawiamy kapustę solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz