Flaczki drobiowe

Lubię klasyczne flaczki. Intensywne w smaku, mocno majerankowe z kromką białego z chrupiącą skórką chleba. Niestety ale dziewczyny nie wyobrażają sobie na razie by kuchnia wypełniła się zapachem gotowanych wieprzowych flaków. Szkoda. Dlatego też z tęsknoty za tym klasycznym polskim daniem zażyczyłem sobie flaczków drobiowych czyli wersji dla bardzo delikatnych podniebień. 

Flaczki drobiowe


*Flaczki drobiowe*
  • udka kurczaka - 3 sztuki
  • marchewka średnia - 5 marchewek
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • seler - pół sztuki
  • por - pół sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 4 ząbki
  • majeranek - sporo
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Udka gotujemy z kilkoma listkami laurowymi i kilkoma ziarenkami angielskiego ziela. Po usunięciu niewielkiej ilości zaburzyn dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler. Do wywaru powinien też trafić pokrojony w półksiężyce por oraz pokrojona w kostkę cebula podsmażona na maśle.

Flaczki drobiowe


Gdy warzywa będą już al dente doprawiamy zupę przyprawami, przede wszystkim sporą ilością majeranku. Dodatkowy kwaskowy smak uzyskamy dzięki koncentratowi pomidorowemu, którego powinniśmy dodać około 3 łyżek. Wywar zagęszczamy zasmażką lub w inny standardowy dla własnej kuchni sposób. Chwilę jeszcze całość należy podgotować.

Pozostało już tylko obrać ugotowane udka na kształt klasycznych podłużnych flaczków i podawać gorące z chlebem.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy