Szparagi w sosie serowym
Pyszną sałatkę ze szparagów już znacie więc pora na drugą opcję przygotowania tego pysznego warzywa. Szparagi najlepsze są w maju więc korzystajcie póki czas. Tamta sałatka był lekka i orzeźwiająca - w sam raz do pysznej ryby lub na popołudniową przekąskę. Poniższy przepis bardzo mi spasował i w rywalizacji pod tytułem szparagi na zimno czy na ciepło właśnie szparagi w sosie serowym wygrały o włos.
Tak więc bez zbędnych wstępów zapraszam - częstujcie się przepisem póki gorący.
*Szparagi w sosie serowym*
- szparagi zielone - wiązka
- mąka pszenna - 2 łyżki
- śmietana - 100 ml
- tarty żółty ser - 100 g
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Szparagi gotujemy pokrojone skośnie w kawałki podobnie jak w poprzednim wpisie. Wody by zakryć szparagi, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła i siedem minut od zagotowania.
Na patelni podsmażamy mąkę pszenną. Gdy się zrumieni podlewamy szklanką (250 ml) wywaru spod ugotowanych szparagów i energicznie mieszamy by nie powstały mączne grudki. Dodajemy śmietanę i starty żółty ser (myślę że cheddar będzie najlepszy do tego sosu ale można użyć innego) Czekamy aż sos się zagotuje. Wtedy skręcamy ogień i doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przed podaniem szparagi polewamy serowym sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Pyszna sałatka na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz