poniedziałek, 21 maja 2018

Szparagi w sosie serowym

Pyszną sałatkę ze szparagów już znacie więc pora na drugą opcję przygotowania tego pysznego warzywa. Szparagi najlepsze są w maju więc korzystajcie póki czas. Tamta sałatka był lekka i orzeźwiająca - w sam raz do pysznej ryby lub na popołudniową przekąskę. Poniższy przepis bardzo mi spasował i w rywalizacji pod tytułem szparagi na zimno czy na ciepło właśnie szparagi w sosie serowym wygrały o włos.

Tak więc bez zbędnych wstępów zapraszam - częstujcie się przepisem póki gorący.

Szparagi w sosie serowym


*Szparagi w sosie serowym*
  • szparagi zielone - wiązka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • śmietana - 100 ml
  • tarty żółty ser - 100 g
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Szparagi gotujemy pokrojone skośnie w kawałki podobnie jak w poprzednim wpisie. Wody by zakryć szparagi, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła i siedem minut od zagotowania. 

Szparagi w sosie serowym


Na patelni podsmażamy mąkę pszenną. Gdy się zrumieni podlewamy szklanką (250 ml) wywaru spod ugotowanych szparagów i energicznie mieszamy by nie powstały mączne grudki. Dodajemy śmietanę i starty żółty ser (myślę że cheddar będzie najlepszy do tego sosu ale można użyć innego) Czekamy aż sos się zagotuje. Wtedy skręcamy ogień i doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przed podaniem szparagi polewamy serowym sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Pyszna sałatka na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)