Pierś kurczaka w morelach

Dziś lekki i smaczny eksperyment Anety. Podała nam pyszną pierś kurczaka w morelach. To było doskonałe! Z dodatkiem tajonego z suszonymi warzywami ryżu, kurczak na słodko z nuta cynamonu smakował wyśmienicie. Bez zbędnych słów prezentuję Wam na niego przepis:

Pierś kurczaka w morelach


*Pierś kurczaka w morelach*
  • piersi kurczaka - 3 pojedyncze sztuki
  • morele suszone - 200 g
  • cebula - 2 sztuki
  • bulion - 400 ml
  • miód - 1 łyżka
  • imbir suszony - 1/4 łyżeczki
  • cynamon starty - 1/2 łyżeczki
  • cynamon kora - 1 sztuka
  • liście laurowe - 3 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • masło
  • oliwa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy około łyżki masła. Smażymy pokrojoną w piórka cebule. Gdy się cebula zrumieni, dorzucamy pokrojone w większa kostkę piersi kurczaka. Morele kroimy w paski i dokładamy do obsmażającego się mięsa. Należy teraz mięso dobrze doprawić. Na patelnię trafia więc cynamonowa kora, wszystkie przyprawy i łyżka miodu. Mieszając całość drewnianą łyżką rumienimy mięso na złoto.

Pierś kurczaka w morelach


Potrawa już prawie gotowa. Wystarczy tylko dolać bulion i całość około 5-10 minut poddusić aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Pyszne, sycące ale i orzeźwiające swoimi aromatami danie.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy