Pierś kurczaka w morelach
Dziś lekki i smaczny eksperyment Anety. Podała nam pyszną pierś kurczaka w morelach. To było doskonałe! Z dodatkiem tajonego z suszonymi warzywami ryżu, kurczak na słodko z nuta cynamonu smakował wyśmienicie. Bez zbędnych słów prezentuję Wam na niego przepis:
*Pierś kurczaka w morelach*
- piersi kurczaka - 3 pojedyncze sztuki
- morele suszone - 200 g
- cebula - 2 sztuki
- bulion - 400 ml
- miód - 1 łyżka
- imbir suszony - 1/4 łyżeczki
- cynamon starty - 1/2 łyżeczki
- cynamon kora - 1 sztuka
- liście laurowe - 3 sztuki
- pieprz
- sól
- masło
- oliwa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy około łyżki masła. Smażymy pokrojoną w piórka cebule. Gdy się cebula zrumieni, dorzucamy pokrojone w większa kostkę piersi kurczaka. Morele kroimy w paski i dokładamy do obsmażającego się mięsa. Należy teraz mięso dobrze doprawić. Na patelnię trafia więc cynamonowa kora, wszystkie przyprawy i łyżka miodu. Mieszając całość drewnianą łyżką rumienimy mięso na złoto.
Potrawa już prawie gotowa. Wystarczy tylko dolać bulion i całość około 5-10 minut poddusić aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Pyszne, sycące ale i orzeźwiające swoimi aromatami danie.
Komentarze
Prześlij komentarz