Bułeczki czosnkowe
Pyszne, gorące bułeczki czosnkowe. Z dodatkiem pasty jajecznej i kubka dodającej energii kawy stanowią doskonałe śniadanie, które polecam każdemu. 
*Bułeczki czosnkowe*
- mąka pszenna - 450 g
 - jajka - 2 żółtka + jedno całe
 - drożdże świeże - 50 g
 - cukier - 20 g
 - mleko - 250 ml + kilka łyżek
 - oliwa - 2 łyżki
 - sól - łyżeczka
 
- masło - 4 łyżki
 - czosnek polski - 6 ząbków
 - natka pietruszki
 - ziarna czarnuszki
 - sól - szczypta
 
125 ml ciepłego mleka mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżeczką mąki pszennej. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut by drożdże rozpoczęły pracę.
Przesiewamy mąkę pszenną z solą i łączymy z resztą ciepłego mleka, zaczynem drożdżowym, dwoma żółtkami i dwiema łyżkami oliwy lub oleju roślinnego. Wyrabiamy całość na gładkie i elastyczne ciasto. Można w razie czego podsypać delikatnie mąką ale nie za dużo. Uformowane w kulę ciasto odkładamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia. Wystarczy mu około 2 godzin.
Z kuli ciasta odrywamy odpowiedniej wielkości kawałki i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pamiętając by nie leżały zbyt blisko siebie. Przykrywamy wszystkie ściereczką i odkładamy na 15 minut by trochę jeszcze podrosły. Po tym czasie robimy na nich nożem nacięcia, które wypełnimy przygotowaną pastą czosnkową.
Aby ją przyrządzić wystarczy utrzeć z solą masło i dodać do niego zmiażdżony czosnek. Wystarczy już tylko przesmarować gotowe do pieczenia bułeczki rozmąconym w mleku jajkiem i posypać ziarnami czarnuszki. Bułki wypiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. 


Komentarze
Prześlij komentarz