CocoReklama

czwartek, 24 maja 2018

Bułeczki czosnkowe

Pyszne, gorące bułeczki czosnkowe. Z dodatkiem pasty jajecznej i kubka dodającej energii kawy stanowią doskonałe śniadanie, które polecam każdemu. 

Bułki czosnkowe


*Bułeczki czosnkowe*
  • mąka pszenna - 450 g
  • jajka - 2 żółtka + jedno całe
  • drożdże świeże - 50 g
  • cukier - 20 g
  • mleko - 250 ml + kilka łyżek
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól - łyżeczka
  • masło - 4 łyżki
  • czosnek polski - 6 ząbków
  • natka pietruszki
  • ziarna czarnuszki
  • sól - szczypta
125 ml ciepłego mleka mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżeczką mąki pszennej. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut by drożdże rozpoczęły pracę.

Przesiewamy mąkę pszenną z solą i łączymy z resztą ciepłego mleka, zaczynem drożdżowym, dwoma żółtkami i dwiema łyżkami oliwy lub oleju roślinnego. Wyrabiamy całość na gładkie i elastyczne ciasto. Można w razie czego podsypać delikatnie mąką ale nie za dużo. Uformowane w kulę ciasto odkładamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia. Wystarczy mu około 2 godzin.

Z kuli ciasta odrywamy odpowiedniej wielkości kawałki i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pamiętając by nie leżały zbyt blisko siebie. Przykrywamy wszystkie ściereczką i odkładamy na 15 minut by trochę jeszcze podrosły. Po tym czasie robimy na nich nożem nacięcia, które wypełnimy przygotowaną pastą czosnkową.

Bułki czosnkowe z pastą jajeczną


Aby ją przyrządzić wystarczy utrzeć z solą masło i dodać do niego zmiażdżony czosnek. Wystarczy już tylko przesmarować gotowe do pieczenia bułeczki rozmąconym w mleku jajkiem i posypać ziarnami czarnuszki. Bułki wypiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)