Pączki - Thermomix
Testowaliśmy ostatnio kilka przepisów na Tłusty Czwartek. Na dziś sprawdził się przepis na pączki, które wykonaliśmy z pomocą Thermomix. Leciutkie, żółciutkie w środku dzięki jajkom od szczęśliwych kurek z zaprzyjaźnionej farmy i wypełnione po brzegi marmoladą pączki. Pyszne.
*Pączki*
- mąka tortowa - 500g
- masło - 50g
- cukier - 40g
- drożdże świeże - 25g
- mleko - 250g
- żółtka - 4 sztuki
- sól
- spirytus lub wódka - 2 łyżki
- marmolada
- olej
Do naczynia miksującego wsypujemy cukier. Dodajemy pokruszone drożdże. Wlewamy mleko. Wrzucamy żółtka jaj i masło. Miksujemy składniki na nastawie 1min30sek./37stopni/ob.5
Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 2min/Interwał
Dodajemy alkohol i znowu wyrabiamy tym razem przez 1min/Interwał
Przekładamy ciasto do dużej miski, przykrywamy np. folią lub ściereczką i pozwalamy ciastu wyrosnąć przez około 50 minut.
Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Musimy rozwałkować ciasto na grubość 1,5 centymetra. Wykrajamy szklanką krążki. Z podanego przepisu wyjdzie ich około 15 sztuk. Przykrywamy krążki ściereczką i odstawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzewamy olej w naczyniu do smażenia pączków. My zrobiliśmy to w głębokim rondlu. Naczynie musi być na tyle głębokie by pączki w nim swobodnie pływały.
Na rozgrzany olej wkładamy krążki i po zarumienieniu się od spodu obracamy z pomocą widelca. Pączki wyciągamy na ręcznik papierowy.
Faszerujemy pączki marmoladą z pomocą rękawa z ostrą końcówką wbijając ją do środka pączka. Nie żałujemy marmolady.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub wykonujemy lukier. Na blogu mamy już przepis na inne pączki ale napiszę szczerze: na dziś już tamten przepis na pączki uznaję za przekombinowany. Ten jest dużo prostszy. Można go też wykonać spokojnie i bez Thermomix.
Komentarze
Prześlij komentarz