Śledzie z żurawiną i rodzynkami

Śledzie na słodko? W naszym domu często tak przygotowujemy śledzie. Przepis na śledzie  żurawiną i rodzynkami wypróbowalismy podczas tegorocznych Świąt. Udały się więc można przepis polecić na blogu np na kolejne święta lub jakąć małą imprezkę karnawałową w rodzinnym gronie.

przepis na śledzie

*Śledzie z żurawiną i rodzynkami*

  • filety śledziowe w oleju - 15 sztuk
  • cebula - 6 sztuk
  • sól - szczypta
  • koncentrat pomidorowy - 5 łyżek
  • miód - 5 łyżek
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • olej roślinny - 3/4 szklanki
  • rodzynki - 1/2 szklanki
  • żurawina suszona - 1/2 szklanki
  • czarny pieprz świeżo mielony - 1/2 łyżeczki

Z podanej ilości wyjdą plus minus cztery słoiki. Więc tyle też sobie przygotujcie myjąc je i przelewając wrzątkiem. Śledzie wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy płaty na 2 centymetrowe kawałki. Obieramy cebule i siekamy w piórka. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju. Na patelnię trafić teraz musi cebula i szczypta soli. Gdy cebula się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i miód. Mieszamy całość doprawiając świeżo zmielonym pieprzem, dorzucając ziele angielskie i liście laurowe.

przepis na śledzie


Dusimy całość około 2 minut. Dolewamy resztę oleju i gotujemy kolejne 5 minut. Na patelnię teraz trafi żurawina i rodzynki. Kolejne 3 minuty gotowania zalewy i można ją ostudzić. Do zimnej zalewy wkładamy kawałki sledzi i całość delikatnie mieszamy. Wypełniamy przygotowane słoiki i odstawiamy do lodówki. Jak każdy śledź tak i ten powinien się przegryźć przez noc co wcale łatwe nie jest bo piękny kolor śledzi kusi. Z każdym dniem śledzik w żurawinie z rodzynkami będzie coraz lepszy. U nas cztery słoiki zniknęły tuż po Świętach.




Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy