Śledzie z żurawiną i rodzynkami
Śledzie na słodko? W naszym domu często tak przygotowujemy śledzie. Przepis na śledzie żurawiną i rodzynkami wypróbowalismy podczas tegorocznych Świąt. Udały się więc można przepis polecić na blogu np na kolejne święta lub jakąć małą imprezkę karnawałową w rodzinnym gronie.
*Śledzie z żurawiną i rodzynkami*
- filety śledziowe w oleju - 15 sztuk
- cebula - 6 sztuk
- sól - szczypta
- koncentrat pomidorowy - 5 łyżek
- miód - 5 łyżek
- ziele angielskie - 5 ziaren
- liść laurowy - 3 sztuki
- olej roślinny - 3/4 szklanki
- rodzynki - 1/2 szklanki
- żurawina suszona - 1/2 szklanki
- czarny pieprz świeżo mielony - 1/2 łyżeczki
Z podanej ilości wyjdą plus minus cztery słoiki. Więc tyle też sobie przygotujcie myjąc je i przelewając wrzątkiem. Śledzie wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy płaty na 2 centymetrowe kawałki. Obieramy cebule i siekamy w piórka. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju. Na patelnię trafić teraz musi cebula i szczypta soli. Gdy cebula się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i miód. Mieszamy całość doprawiając świeżo zmielonym pieprzem, dorzucając ziele angielskie i liście laurowe.
Dusimy całość około 2 minut. Dolewamy resztę oleju i gotujemy kolejne 5 minut. Na patelnię teraz trafi żurawina i rodzynki. Kolejne 3 minuty gotowania zalewy i można ją ostudzić. Do zimnej zalewy wkładamy kawałki sledzi i całość delikatnie mieszamy. Wypełniamy przygotowane słoiki i odstawiamy do lodówki. Jak każdy śledź tak i ten powinien się przegryźć przez noc co wcale łatwe nie jest bo piękny kolor śledzi kusi. Z każdym dniem śledzik w żurawinie z rodzynkami będzie coraz lepszy. U nas cztery słoiki zniknęły tuż po Świętach.
Komentarze
Prześlij komentarz