Rogaliki topione - Thermomix

Pyszne rogaliki topione z owocową marmoladą. Doskonałe, delikatne, rozpuszczające się w ustach delicje. Polecam. Pod podstawowym wpisem krótka instrukcja dla tych którzy Thermomix'a nie posiadają.

przepis na rogaliki z marmoladą

*Rogaliki topione*

  • masło - 200g
  • drożdże - 30g
  • cukier - 20g
  • mleko - 20g
  • jogurt naturalny - 130g
  • jajka - 2 sztuki plus jedno do posmarowania rogalików przed pieczeniem
  • mąka pszenna - 500g
  • marmolada owocowa
  • cukier puder
  • laska wanilii

Masło rozpuszczamy w naczyniu miksującym. Parametry: 90sec/50 stopni/2 obroty i przelewamy do miseczki. Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy. Parametry: 10sec/37 stopni/2 obroty. Do mleka dodajemy pokruszone świeże drożdże i mieszamy całość. Parametry: 10sec/2 obroty. Zostawiamy mieszankę w naczyniu na 10 minut

przepis na rogaliki z marmoladą

Dodajemy do naczynia mąkę, jogurt, rozpuszczone masło, jajka, cukier i ziarenka z laski wanilii. Mieszamy z pomocą interwału dwie minuty. Wyciągamy ciasto na blat i formujemy w kulę. Szczelnie zamykamy w foliowym worku i wkładamy do miski z zimną wodą - stąd nazwa topione. "Topimy" ciasto 20 minut...

Po tym czasie wyciągamy ciasto z woreczka i dzielimy na cztery części. Wałkujemy każdą w koło, które nożem dzielimy na 8 trójkątów. Można trójkątów zrobić więcej jeśli chcemy mieć rogaliki mniejsze. Nakładamy na trójkąty łyżkę marmolady i zawijamy w rogale od szerokiej strony zaciskając na końcu rożki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki. Smarujemy ciastka rozbełtanym jajkiem. Odstawiamy blaszkę na 20 minut do podrośnięcia ciasta i pieczemy przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

przepis na rogaliki z marmoladą

Przepis bez Thermomix

Rozpuszczamy masło w garnuszku i studzimy. Podgrzewamy mleko tak by móc w nim rozpuścić drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Do ostudzonego mleka dodajemy wszystkie składniki z rozpuszczonym masłem, ziarenkami z laski wanilii i wyrabiamy na ciasto. Ciasto umieszczamy w szczelnie zamkniętym worku i topimy w misce z zimną wodą około 20 minut. Podzielone na cztery części ciasto rozwałkowujemy w koła. Koła natomiast nożem dzielimy na trójkąty, które smarujemy marmoladą i zwijamy w rogale. Ostawiamy rogale do wyrośnięcia na wyściełanej papierem blaszce i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy