CocoReklama

wtorek, 12 stycznia 2021

Krokiety z serem i pieczarkami

 Przejadły się Wam tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami? Macie już dość krokietów z mięsem? W takim razie pora na krokiety z serem i pieczarkami. Chrupiące, sycące, pyszne. Na prawdę dobre danie na zimowe chłody. Ja osobiście je uwielbiam.

przepis na krokiety


*Krokiety z serem i pieczarkami*

  • ser żołty - 500g
  • pieczarki - 1000g
  • cebula - 1 sztuka
  • masło
  • mleko
  • woda
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Zacznijmy od przygotowania naleśników. Mój przepis na naleśniki jest dość prosty ale skuteczny. Nigdy nie wyrzuciłem pierwszego co ponoć nie jest możliwe. Półtora kubka mleka mieszamy z kubkiem wody. Szczypta soli. Wbijamy jedno jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy do mieszanki mąki. Nie piszę ile bo nigdy tego nie mierzę. Dosypuję małymi porcjami aż ciasto osiągnie należytą gęstość. Nie będzie się przelewało przez mieszadło ale nie powinno być też zbyt gęste. Jeśli sypnie się nam za dużo mąki wystarczy dolać wody lub mleka. Podczas smażenia naleśników warto co jakiś czas ciasto przemieszać. Z podanych ilości powinno wyjść około 10-12 naleśników.

Naleśniki smażę na teflonowej patelni posmarowanej co drugi placek olejem z pomocą silikonowego pędzelka. Smażę naleśniki na sporym płomieniu z jednej i drugiej strony. W przypadku krokietów lepsze są trochę grubsze niż wtedy gdy smażymy je do zjedzenia np z powidłami. 

przepis na krokiety


Ser ucieramy na dużych oczkach. Pieczarki również ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę siekamy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę na złoty kolor. Wrzucamy pieczarki. Doprawiamy solidnie solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż pieczarki pozbęda się większości wody. Odstawiamy do ostygnięcia.  Na koniec wrzucamy starty na grubych oczkach ser i całość mieszamy.

przepis na krokiety


Na każdy naleśnik nakładamy dwie porządne łyżki farszu i zwijamy naleśnik w krokiet. Moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy  w bułce tartej. Krokiety smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Używam większej ilości oleju na patelni by krokiet równomiernie się usmażył. 



2 komentarze:

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)