CocoReklama

sobota, 16 stycznia 2021

Orzechowiec z kremem budyniowym

 Jedno z moich ulubionych ciast. Na pierwszym blogu miałem przepis na prawdziwego snikersa, którego nauczyła mnie piec moja Teściowa. Coś nie mogę się zebrać by tamto ciasto upiec ponownie, a nie mam ładnych zdjęć do publikacji. W tym roku na Święta upiekliśmy jego prostszą i szybszą wersję - orzechowiec. Ciasto smaczne, słodkie, orzechowe. Czy trzeba coś wiecej?

przepis na orzechowca


*Orzechowiec z kremem budyniowym*

Ciasto:

  • mąka pszenna - 500g
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 150g
  • miód - 2 łyżki
  • masło - 200g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Krem budyniowy:
  • budyń waniliowy - 2 sztuki
  • mleko - 500 ml
  • masło - 200g
  • cukier puder - 3 łyżki
Masa orzechowa:
  • orzechy włoskie - 300g
  • masło - 100g
  • miód - 3 łyżki
  • blaszka 35 cm na 25 cm

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier i wbijamy 3 jajka. Siekamy do mieszanki zimne masło i dodajemy 2 łyżki miodu. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy szybko by zbytnio się w naszych rękach nie zagrzało. Formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę.

Po wyjęciu dzielimy ciasto nożem na dwie równe części. Wykładamy porcję ciasta na wyściełanej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ciasto w temperaturze 200 stopni w systemie góra-dół przez około 15 minut. Z drugą porcją ciasta robimy to samo. Dobrze jest jednak blaszkę po pierwszym pieczeniu co nieco schłodzić natomiast sama porcja ciasta powinna w tym czasie leżeć w folii w lodówce.

przepis na orzechowca


W międzyczasie możemy przygotować masę budyniową. W garnku należy zagotować 300 ml mleka. W 200 ml mleka rozpuszczamy budynie waniliowe i cukier puder. Mieszankę wlewamy do gotującego się na małym ogniu mleka i mieszamy aż całość zgęstnieje. 

W misce miksujemy masło na puszystą masę. Dodajemy powoli ostudzony budyń ciąglę masę mieszając. Budyniową masę  rozkładamy na upieczonym i ostudzonym jednym płacie ciasta. Dla wygody zostawiamy go w blaszce. Przykrywamy drugim płatem ciasta. 

Pozostało wykonać orzechowy "karmel" na wierzch. Do garnka wrzucamy masło, miód i pokruszone orzechy. Rozpuszczamy wszystko i tak przygotowane orzechy rozkładamy równomiernie na wierzchu ciasta. Orzechowiec powinien noc poleżeć w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień gdy co nieco zmięknie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)