Ryba po grecku

Jedzmy ryby ! W zgodzie z powyższym hasłem dziś przepis na rybę po grecku. Podobno żaden Grek nie zna przepisu na rybę po grecku, a tradycyjna polska ryba w warzywach przyjęła taką nazwę całkiem przypadkowo. Ryba po polsku czy ryba po grecku? ...a czy to ważne? Ważne że ryba i do tego dobra :)

Rosyjski mintaj idealnie pasuje do naszej lekkiej potrawy rybnej z warzywami. Jak każda dorszowata -  posiada pyszne i delikatne białe mięso o specyficznym morskim aromacie. Poławiana przez rosyjskie kutry na Morzu Beringa ryba jest ciut droższa od ogólnie dostępnych jednak o niebo lepsza. Pamiętajcie mniej lodu, a więcej ryby świadczy o lepszej jakości tego co zjemy :)

przepis na rybę po grecku

*Ryba po grecku*

  • filet mintaja 60-80 dag
  • cytryna
  • mąka
  • olej
  • marchewka - 500g
  • pietruszka korzeń - 300g
  • por - biała część
  • pomidory krojone
  • woda - 1/2 szklanki
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

 

Umyte dokładnie filety mintaja kroimy na spore kawałki. Nacieramy solą, kolorowym pieprzem i kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na godzinkę.

przepis na rybę po grecku


Umyte i obrane marchewki i pietruszki ścieramy na największych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w talarki.

przepis na rybę po grecku


Kawałki ryby panierujemy w mące. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Upieczoną rybę odkładamy na talerzyk.

przepis na rybę po grecku


Wszystkie warzywa przesmażamy na oleju w głębokiej patelni. Dodajemy pomidory, wodę i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

przepis na rybę po grecku


W naczyniu, w którym chcemy podać lub przechowywać rybę po grecku układamy kawałki ryby poprzekładane warstwami z warzywami. Rybę podajemy od razu na ciepło lub na zimno po ostudzeniu.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy