Ryba po grecku
Jedzmy ryby ! W zgodzie z powyższym hasłem dziś przepis na rybę po grecku. Podobno żaden Grek nie zna przepisu na rybę po grecku, a tradycyjna polska ryba w warzywach przyjęła taką nazwę całkiem przypadkowo. Ryba po polsku czy ryba po grecku? ...a czy to ważne? Ważne że ryba i do tego dobra :)
Rosyjski mintaj idealnie pasuje do naszej lekkiej potrawy rybnej z warzywami. Jak każda dorszowata - posiada pyszne i delikatne białe mięso o specyficznym morskim aromacie. Poławiana przez rosyjskie kutry na Morzu Beringa ryba jest ciut droższa od ogólnie dostępnych jednak o niebo lepsza. Pamiętajcie mniej lodu, a więcej ryby świadczy o lepszej jakości tego co zjemy :)
*Ryba po grecku*
- filet mintaja 60-80 dag
- cytryna
- mąka
- olej
- marchewka - 500g
- pietruszka korzeń - 300g
- por - biała część
- pomidory krojone
- woda - 1/2 szklanki
- sól
- pieprz kolorowy
- zioła prowansalskie
- liść laurowy
- ziele angielskie
Umyte dokładnie filety mintaja kroimy na spore kawałki. Nacieramy solą, kolorowym pieprzem i kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na godzinkę.
Kawałki ryby panierujemy w mące. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Upieczoną rybę odkładamy na talerzyk.
Wszystkie warzywa przesmażamy na oleju w głębokiej patelni. Dodajemy pomidory, wodę i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
W naczyniu, w którym chcemy podać lub przechowywać rybę po grecku układamy kawałki ryby poprzekładane warstwami z warzywami. Rybę podajemy od razu na ciepło lub na zimno po ostudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz